Att denna text skall behöva skrivas 2022 (ja snart 2023) är lite ledsamt men dessvärre nödvändigt.
Det finns tyvärr fortfarande människor som tror att NPF-diagnoser är något som man kan välja att ta till som förklaring om man egentligen är trött eller lat och inte vill göra så mycket. Något som man helt enkelt själv kan ”ta till” om man vill. DET är helt fel.
Det finns tyvärr fortfarande människor som tror att man kan ”skärpa till sig” vid behov (alltså andras behov av behov) och vara pigg, glad och sällskaplig. DET är helt fel.
Det finns tyvärr fortfarande människor som tror att NPF-diagnoser som till exempel ADHD och ADD bara existerar när man är barn och sedan ”växer bort”. DET är helt fel.
Det finns tyvärr fortfarande människor som tror att NPF-diagnos är det samma som ett lägre IQ, att man skulle vara mindre smart med NPF-diagnos. DET är helt fel.
Det finns tyvärr fortfarande personal inom såväl vården som skolväsendet som inte har den minsta aning om vad diagnoserna handlar om och vad deras brist på kunnande gör med människor som blir utsatta för deras okunskap. DET är tyvärr helt sant!
Fakta:
• Tidigare trodde man att ADHD skulle växa bort med åren, vilket har visat sig vara fel. ADHD finns hos omkring 2-3 procent av den vuxna befolkningen. Men kunskapsbristen är fortfarande stor på många håll.
• Att ha ADHD innebär att man fungerar på ett annorlunda sätt som skiljer sig ifrån vad som oftast förväntas i samhället. Det kan vara en tillgång att ha ADHD i vissa sammanhang, men det är en funktionsnedsättning som kan medföra svårigheter att klara många av vardagens krav.
• Att ha ADD innebär att man kan ha svårt att koncentrera sig och att hålla fokus. Det kan därmed vara svårt med långa arbetsuppgifter och att få dem slutförda. Det kan vara svårt att följa instruktioner och att fokusera på detaljer. Man kan också ha svårt att komma igång med aktiviteter. Att hålla ordning och att hålla reda på sina saker är också exempel på sådant som kan vara svårt vid ADD. Det kan verka som om man inte lyssnar när folk pratar med en och man kan göra ogenomtänkta handlingar och begå misstag.
• När man har ADHD får man ofta kämpa med saker som är enkla för andra. Det kan vara att strukturera sin vardag, att hålla ordning, passa tider och handskas med pengar. Det kan också vara svårt att hantera sina känslor och styra sina reaktioner. De flesta med ADHD hittar strategier för att hantera sina svårigheter och hittar vägar och livsmönster där de kommer till sin rätt.
• De drag man ofta förknippar med ADHD kan vara en tillgång, särskilt om man har lärt sig att hantera dem konstruktivt. Att ha personer i sin omgivning som är förstående och stödjande underlättar vägen dit.
30% av de som svarat på riksförbundet Attentions undersökning har mötts av negativa attityder från arbetsgivaren med anledning av sin neuropsykiatriska funktionsnedsättning. Det är INTE okej!
Så nästa gång du tror att du är expert på NPF-diagnoser och hur det fungerar i verkliga livet, på en verklig människa så kanske du helt enkelt bara skall stanna upp, lyssna på personen, ta in vad hen säger och faktiskt tro på det hen säger. Personen har ju faktiskt levt med sig själv och diagnosen i många år, fått utstå många felaktiga "sanningar" och utsatts för en hel del kränkande, nedsättande kommentarer.
Många människor med NPF-diagnoser pressar sig så hårt, kämpar så hårt för att "passa in" och få förståelse från omgivningen så att de bränner ut sig. Vissa orkar inte ens fortsätta kämpa utan struntar i allt och hamnar i utanförskap.
Jag vill tro att människor gör så gott de kan och har goda syften med det som de gör och säger - därmed inte sagt att man inte kan omvärdera sin "sanning" om man får mer kunskap och information.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar