tisdag 6 juli 2010

Lagarna i Sverige är till för att följas - även för Malung-Sälens kommun!

Idag kom Regeringsrättens dom angående återkallelse av uppdrag i Malung-Sälens kommun. Domen meddelades i Stockholm den 5 juli 2010.

Regeringsrättens avgörande säger: ”Regeringsrätten avslår överklagandet.”

Regeringsrätten gör följande bedömning:
”Det har i målet inte kommit fram annat än att den politiska majoriteten i nämnderna fortsatt är densamma som i fullmäktige. Någon möjlighet för Malung-Sälens kommun att med stöd av den redovisade bestämmelsen återkalla uppdragen för de förtroendevalda i kommunens nämnder finns därmed inte. Att den proportionella fördelningen mellan partierna eller presidiernas sammansättning inte strikt motsvarar den nya majoriteten i fullmäktige ändrar inte detta förhållande. Inte heller finns möjlighet att med stöd av någon annan bestämmelse återkalla uppdragen. Men hänsyn härtill och till att kommunallagen är avsedd att ge en fullständig bild av vid vilka tillfällen och av vilka skäl ett kommunalt förtroendeuppdrag kan återkallas under löpande mandatperiod, har kommunen saknat möjligheter att återkalla uppdragen. Överklagande ska därför avslås.”

Det känns jätteskönt att den här frågan nu nått högsta instans och där visat att vi hade rätt när vi överklagade kommunens beslut att återkalla uppdragen efter att Centerpartiet bytt sida och inlett sitt samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Beslutet är ett bevis på hur det går när känslorna tar överhanden över förnuftet. När man tror att man kan göra som man vill och strunta i Sveriges lagar. Detta är ytterligare ett bevis för att Malung-Sälens kommun behöver en mer proffisionell ledning som tar sitt uppdrag på allvar och inte tror att man kan göra som man vill.


Lyssna på Radio Dalarna här

Inga kommentarer: