måndag 24 september 2012

Ännu ett Kommunfullmäktigesammanträde till ända

Det är inte så många sammanträden per år men idag var det så dags. Efter all formalia med upprop med mera ajournerades mötet för att inviga E16. Vi samlades nere på parkeringen utanför Sankt Olof Hotell & Krog. Det var pompa och ståt, tal och orkester.

När det var avklarat var det dags att promenera tillbaka till Orrskogen och återuppta mötet.

En av punkterna var mer spännande än de andra, nämligen tertialrapporten. Det stod nämligen något mycket spännande i den under "AME Mosjön".

Det står följande: "Komkurrenssituation har uppstått med Malung-Sälen föreningar som erbjuder personal till en kostnad av 90:-/tim medan vi debiterar 200-300:-/tim.

Får säga att jag blir MYCKET orolig när en kommunal verksamhet känner sig "hotade" av konkurrens från en ideell förenings verksamhet. Blir också mycket fundersam över att en ideell förenings interna verksamhet hamnar i en kommunal tertialrapport.

De tjänster som avses är nämligen en slags "interndebitering" av tjänster som ENDAST utförs åt medlemsföreningarna (alltså ägarna av Malung-Sälens föreningar).

Kommunen skall ägna sig åt kärnverksamhet och sådan verksamhet som är allmännyttig åt medlemmarna i kommunen, alltså ALLA medlemmarna i kommunen och detta är knappast något som Malung-Sälens föreningar sysslar med.

Yrkade därför att det skulle läggas till i protokollet att Malung-Sälens föreningar är en ideell förening som endast erbjuder sina tjänster till sina medlemsföreningar. Lyckligtvis var politikerna i KF så kloka så att de biföll yrkandet. Det var till och med två av majoritetens "toppolitiker" som gick upp och höll med om att texten inte hörde hemma i en kommunal tertialrapport.

Något som var positivt i skrivningen var det som den kommunala tjänstemannen hade skrivit om framtiden, nämligen: "Hur skall kommunen bli lika effektiva som Malung-Sälens föreningar?"

Inga kommentarer: