söndag 8 juli 2012

Feriearbeten

Inför valet 2010 införde den röda majoriteten i kommunen (med stöd av det gröna stödhjulet) feriearbeten två veckor för alla ungdomar i kommunen som var födda 1992 och 1993. 2011 fick alla som var födda 1993 och 1994 feriearbete under två veckor men nu inför 2012 drog de plötsligt ner "erbjudandet" till att bara omfatta en årgång, de födda 1995.

Det är MÅNGA ungdomar som är födda 1994 som är jättebesvikna för det eftersom de räknat med att få två veckors sommarjobb i år likt tidigare "princip". Eftersom jag har en son i den "drabbade" årgången, och därigenom har kontakt med många i hans ålder, så vet jag att det är så.

Det som jag då funderar på är om det är en merit att kommunen är kända för att ha de högsta lönerna i hela Sverige för sina sommarjobbare eller om det hade varit bättre att fler fick möjlighet att arbeta, men med lite lägre lön? Och då menar jag inte någon lönedumpning av något slag utan ändå rimliga löner.

Det blir dessutom lite konstigt när kommunens egna bostadsbolag ligger på en mycket lägre lön för sina sommararbetare än vad kommunen gör.

Visst, att få ut 8 500 kronor för två veckors arbete är väl bra för ungdomen i sig i ett kortare perspektiv men sedan då? Det är inte så lätt att få något arbete med så hög lön sedan eftersom man inte hunnit få någon arbetslivserfarenhet.

Eftersom vi nu har en son som är "drabbad" av kommunens ändrade regler så har vi löst det så att vi privat betalar honom för två veckors arbete och sedan får han hjälpa till med diverse sysslor. Vi är några stycken i släkten som har lagt ihop för att lösa situationen. Men den lösningen har långt ifrån alla möjlighet till, det är helt klart. Och det är jättesynd, för ungdomarna behöver komma ut och göra något på sommarlovet och känna att de kan tjäna lite egna pengar.

Ungdomarna är vår framtid och de måste vi stötta och hjälpa så mycket vi bara kan.

Inga kommentarer: