onsdag 15 augusti 2012

Är det på politiska arvoden kommunen skall satsa våra pengar?


Socialnämndens ordförande har fått en ”tillfällig” utökning av sitt uppdrag från 40 % till 75 % ett helt år framåt - och ingen reagerar överhuvudtaget! I kommunstyrelsen ligger oppositionen platt och stöder beslutet till fullo!

Vad är det frågan om? I beslutsprotokollet står det:
 ”Ärendemängden och ärendebehandlingen för socialnämndens ordförande tycks ha ökat och intensifierats över tid och är för närvarande direkt påverkad av frånvaro inom förvaltningsledningen. Ärendebelastningen inom förvaltningen är även påverkad av den stora mängden nyrekryteringar på centrala verksamhetsfunktioner. ”

Kommunstyrelsens beslut lyder:
1. Den arvoderade tiden för socialnämndens ordförande utökas tillfälligt med 35 % till att omfatta 75 % av en heltid, från den 1 juli 2012 till och med den 30 juni 2013.
2. Kostnaden ska belasta förtroendemannaanslaget för socialnämnden.

Detta beslut väcker sannerligen många frågor, bland annat följande:
  • Är det rätt att en politiker skall gå in och ”jobba” operativt i en sådan här situation, är det inte tjänstemannakompetens som behövs i ett sådant läge? (För något annat kan det väl inte handla om när man nästan fördubblar tiden för det politiska uppdraget?)
  • Är inte en politikers roll och uppgift att peka ut vägen för verksamheten men inte själv lägga fingrarna i den operativa verksamheten?
  • Tycker oppositionen att det är en politikers roll att gå in operativt i ett sådant här läge eller varför reserverar man sig inte mot beslutet?
  • Håller inte tjänstemännen inom förvaltningen ”måttet”, har man rekryterat personal utan rätt kompetens eller är det helt enkelt så att politikerna har svårt att hålla isär vad som är ett politiskt uppdrag och vad som är ett tjänstemannauppdrag?
  • Är det så att ett politiskt uppdrag på 40 % är svårt att kombinera med en tjänst och att detta är ett sätt att lösa en jobbig kombination av förtroendeuppdrag och anställning?
  • Är en förstärkning ”tillfällig” under ett helt år?
  • Har politikerna svårt att klara av en styrning av ett så viktigt område som det sociala, saknas kompetensen?
  • Är den ökade ärendemängden en följd av bristfällig politisk ledning och styrning inom förvaltningen och/eller inom kommunledningen?

Att blanda ihop den politiska rollen med den operativa är väldigt farligt, det är helt förkastligt. En politiker skall leda och styra med ett helikopterperspektiv och inte vara i detaljer och peta, då är man farligt ute.

Visst, jag vet att det är och har varit långvarig sjukdom i ledningen för socialförvaltningen men för den sakens skull så är det inte en förstärkning i den politiska ledningen som borde vara lösningen - det borde vara kompetens på tjänstemannaplanet som är lösningen. Eller?

Inga kommentarer: