torsdag 4 oktober 2012

Är Malung-Sälens kommun redo för en offensiv satsning?

I vår kommun finns det inte tillgång till "Nattis", något som ställer till stora problem för ensamstående som vill försöka att arbeta inom vården. Att ha tillgång till en förskola när man har behov av den borde vara en rättighet som samhällsmedborgare, och det är det i vissa kommuner. 

Regeringen satsar nu 108,5 miljoner på "Nattis" och de kommuner som inte har detta idag kan få stimulansmedel för att göra en satsning.

Nyamko Sabuni säger:

– Vi kan se att behovet av barnomsorg på obekväma arbetstider finns. Familjekonstellationer ser annorlunda ut, det är kvällar, helger, och ibland är det nätter, säger Sabuni som ser kvinnorna som potentiella vinnare.
Många kvinnor jobbar natt inom äldreomsorg och sjukvård – och har svårt att få familjelivet att gå ihop, enligt ministern.
– Just nu gör vi det här för att cirka hälften av kommunerna inte erbjuder den här servicen, för att de menar att behovet inte finns, säger förskoleministern som menar att det inte kan vara möjligt.
Hon tillägger:
– Framför allt är det mammor som har det svårt att få ihop yrkeslivet med familjelivet.
Satsningen träder i kraft under nästa höst, 2013, och är mer som en morot för kommunerna – som har det sista ansvaret.
– Det är ett kommunalt ansvar, det här är vårt sätt att sätta igång processen, menar Sabuni.

Jag hoppas verkligen att Malung-Sälens kommun kommer att ta den här chansen. Jag ställde frågan till Barn- & Utbildningsnämndens ordförande Sofia Söderström (S) vid senaste Kommunfullmäktigemötet men de hade inte diskuterat frågan än. Jag hoppas verkligen att de kommer att göra det.

Det är inte bara i Sälen som det finns behov av barnomsorg på obekväma tider, det finns det i Malung också. I Sälen satsar man i alla fall på helgförskola - i Malung förväntas man bara ha behov av barnomsorg vardagar mellan 07.00 och 18.30. Lite märkligt med tanke på att det är många som jobbar inom vård och omsorg i Malung.

Så nu är det bara att hålla tummarna för att Malung-Sälens kommun gör en offensiv satsning.

Inga kommentarer: