lördag 23 mars 2013

Varför kan de inte bara fråga?


När politiker tror att de "vet" och inte vågar ta reda på sanningen då kan det bli riktigt fel - och det har det blivit!

När föreningsbidragsansökningarna behandlades i Kommunstyrelsen i februari i år plockade man ur ansökningarna från HSO, Stiftelsen Byråsen och Malung-Sälens föreningar för vidare utredning.

Anledningarna var av skiftande slag.

HSO skulle eventuellt säga upp sin personal och flytta ur de kommunala lokalerna (vilket de också gjort nu).

Stiftelsen Byråsens framtid (ekonomiskt) är osäker.

Och Malung-Sälens föreningar hade (enligt vad som stod i tidningen) övergått i bolag och man skulle utreda om kommunen kunde stötta ett bolag (visserligen ett arbetsintegrerande socialt företag men ändå).

Nu är det ju bara så att när det gäller Malung-Sälens föreningar så är det TOTALFEL! Det är den ideella föreningen Malung-Sälens föreningar som sökt föreningsbidraget (likt många tidigare år) och ansökan har ingenting med det nystartade bolaget att göra. Det är en HELT annan sak.

Malung-Sälens föreningar AB (svb) har inte sökt något föreningsbidrag.

Malung-Sälens föreningar AB (svb) är ett bolag med särskild vinstutdelningsbegränsning, vilket innebär att det är inga utdelningar till några ägare utan all eventuell vinst återinvesteras i bolaget och dess verksamhet.

Bolagets främsta syfte är inte att tjäna pengar utan att kunna skapa arbetstillfällen till de som idag av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden.

Malung-Sälens föreningar (den ideella föreningen) ägs av 44 medlemsföreningar och utför en rad kostnadsfria tjänster till sina ägare (de ideella föreningarna). Detta bekostas bland annat av det ekonomiska bidrag man under flera år fått av kommunen (budgetutskottets förslag för 2013 är 50 000 kronor). Dessa tjänster utförs i de lokaler som kommunen under många år stöttat föreningen med (Föreningarnas Hus på Fällen) och som många andra föreningar också har verksamhet i. Det är också dessa lokaler som hyrs ut på Dansbandsveckan så att man får mer medel till att kostnadsfritt hjälpa sina medlemsföreningar.

Bland annat har man skannat in tusentals gamla bilder, glasplåtar och dokument åt Transtrands hembygdsförening, Malungs hembygdsförening och biblioteket i Malung. Utan att man tagit ett öre i betalt för den tjänsten. Så man har verkligen fått mycket för bidraget.

Det är det kontanta bidraget på 50 000 kronor och lokalerna på Fällen som kommunstyrelsen nu funderar på om man kan stötta med.

Och det är klart att man kan! Det är ju samma ideella förening som under många år fått det stödet som sökt även 2013!

Hur svårt kan det vara att lyfta luren och fråga INNAN man tar beslut på felaktiga grunder. Och hur svårt kan det vara att lyfta luren och fråga efter man tagit beslutet. (INGEN har tagit kontakt med Malung-Sälens föreningar sedan beslutet togs i februari??) Vill man inte ha ett svar eller skall man fortsätta att gissa?

Ja jag blir inte klok på detta.

För det kan väl inte hänga ihop med att det är JAG som är verksamhetschef? Nej så simpelt kan det väl inte vara........?

Inga kommentarer: