måndag 10 november 2008

Alla platsar, eller...............???

I helgen var det Riksidrottsforum i Umeå som stod på agendan. 500 idrottsmänniskor från olika idrottsorganisationer på ett och samma ställe. Det är häftigt. Som förbundsledamot i Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet var det extra spännande att delta eftersom fördelningen av SF-bidragen är en högst aktuell fråga som skulle diskuteras. Det finns flera specialförbund som anser att Korpen inte skall finnas med i Riksidrottsförbundet och ta del av idrottens pengar.

Det som många SF tycks ha "glömt" är att Korpen bildades gå grund av att Riksidrottsförbundet (RF) var tävlingsinriktade och inte kunde ta emot dem som bara ville motionera. De klarade inte av den uppgiften, men det gjorde Korpen och tog på sig ansvaret för motionsdelen inom idrotten. Tävlingsdelen och utvecklingen av respektive idrottsgren ansvarar respektive specialförbund för.
Under 70-talet erbjöds Korpen ingå i en försöksverksamhet som innebar:
  • 1 ledamot i Riksidrottsstyrelsen
  • Lika stort förbundsanslag som det största specialidrottsförbundet inom RF
  • Lika många röster som det största specialidrottsförbundet inom RF

Försöksverksamheten skulle pågå 8 eller 12 år och sedan utvärderas. När det var dags för utvärdering förlängdes försöksverksamheten i ytterligare 4 år och därefter erbjöds Korpen att bli fullvärdiga medlemmar, med samma förutsättningar som gällde under försöksverksamheten. Detta var i slutet av 80-talet eller början av 90-talet.

När Korpen blev fullvärdiga medlemmar bestämdes det att Korpen skulle ta ansvar för motionsdelen inom idrotten och har gjort det sedan dess så man kan ju undra vem som fått för sig att det inte gäller längre eftersom vissa förbund nu ifrågasätter Korpens medlemskap i idrottsfamiljen RF! Man kan undra vilket SF som "inkräktar" på vilket SF:s område idag?!

Det blir spännande att se hur diskussionerna kommer att gå på Riksidrottsmötet i Visby i maj 2009 när frågan kommer upp igen.

Inga kommentarer: