fredag 31 oktober 2008

Tänk om folk kunde skilja på sak och person!

Förutom att jag är politiskt aktiv är jag ju också ordförande i Korpen Malung-Sälen, ett mycket inspirerande och roligt uppdrag. Men för ungdomarna i vår kommun verkar det kunna bli ett hinder för en bra skateverksamhet!När människor inte kan hålla isär sak och person kan resultatet bli förödande, det är skatefrågan ett lysande exempel på.

När anläggandet av skatehallen vid ishallen beslutades i februari i år var det ett antal människor som retade sig på att satsningen kom till. De tyckte att det var märkligt att det kunde gå så fort att besluta om det. En starkt bidragande orsak till det var att vi i Korpen Malung-Sälen, via Dalarnas Idrottsförbund, beviljats stöd med 500 000 kronor från idrottssatsningen "Idrottslyftet" och om inte beslutet togs i KF kunde pengarna gå till någon annan förening i Dalarna. Alla ledamöter i Centerpartiet utom en (Anna-Stina Vikström) ville stoppa satsningen genom att begära återremiss. Ett par socialdemokrater valde att ansluta till det förslaget. De fick inget gehör och KF beslutade att anlägga hallen och att Korpen skulle driva den.

När projektplanen för skatehallen gjordes var vi i kontakt med Korpen i Hofors som några månader tidigare gjort exakt samma satsning, alltså att kommunen äger anläggningen och Korpen Hofors driver den med hjälp av åkavgifter, medlemsavgifter, sponsorintäkter och kioskverksamhet. Vi var också på studiebesök i Hofors och träffade deras projektledare. Så långt frid och fröjd.

När det blev dags att teckna det 10-åriga driftsavtalet mellan Malung-Sälens kommun och Korpen Malung-Sälen blev det tvärstopp! Vi fick inte ta ut några åkavgifter och vi fick inte ta ut några medlemsavgifter men vi skulle ändå driva anläggningen! Efter diskussioner fram och tillbaka insåg väl kommunrepresentanterna att det var orimligt att vi skull stå för underhåll av kommunens inventarier utan att kunna ta in några pengar så de ändrade i avtalsförslaget så att kommunen skulle bekosta reparationerna.

Eftersom vi inte fick ta in några pengar på åkavgifter eller medlemsavgifter (som man gör i såväl Korpens skatehall i Hofors som i KFUM:s skatehall i Borlänge) så skrev vi in i avtalsförslaget att vi skulle få sälja reklamskyltar inne i anläggningen så att vi på så sätt kan få in medel till att vidarutveckla verksamheten. Också detta förslag möttes med ett tvärnej! (Trots att Malungs IF herrishockey säljer reklamskyltar inne i ishallen, Malungs IF längdskidor säljer reklamskyltar på skidstadion och Malungs Simsällskap säljer reklamplatser på Badhuset! Och dessa föreningar har inte ens ett driftsansvar i dessa anläggningar).

Snacka om att vara inkonsekvent! Med tanke på vad jag tidigare skrivit om "kontakt med makten" kan man ju fråga sig om det spelar in i det här fallet.

Så för tillfället är läget följande: Korpen Malung-Sälen har kontaktat Riksidrottsförbundets skatte- & avtalsjurist, Dalarnas Idrottsförbund och Korpen Riks och meddelat hur situationen ser ut och att vi överväger att bryta den avsiktsförklaring som låg till grund för bidraget på 500 000 kronor som Korpen Malung-Sälen beviljats. (Vi har inte rekvirerat bidraget än så inga pengar är överförda till Malung-Sälens kommun, och kommer inte heller att göras förrän avtalsfrågan är löst). Vid en första överblick över vårt "ärende" har vi fullt stöd från juristen på RF. Kommunen å sin sida kommer också att kontakta förbunden för att höra om de inte uppfyllt det som krävs av dem som kommun och om så är fallet kommer de att "överväga rättsliga åtgärder mot Korpen Malung-Sälen".
Att man som kommun sänker sig så lågt för att följa någons vilja så att man är beredd att riskera en intäkt på 500 000 kronor är sanslöst. Det är långt ifrån sunt förnuft. Än en gång - en vänlig bygd med öppet sinne!

Inga kommentarer: