söndag 26 oktober 2008

Tänkvärda ord från en god vän och partikamrat!

Inskickat till Dalarnas Tidningars ledarsida:

Med anledning av vad Ulla Olsson (m), Lennart Sacrédeus (kd) och Nils-Åke Norman (m) skrivit om Centerns avhopp i Malung-Sälens kommun och vad Pär Kindlund (c) svarat.

Centerns ordförande Pär Kindlund skrev i DT 24/10 att det var omöjligt att regera i en fempartikonstellation och då valde att gå över till (s) och (v) för att kunna strama åt budgeten. (c) tyckte att majoriteten var för svag när den var 21-20 och ville ha en starkare majoritet. För mig är man i majoritet oavsett hur många man är i majoriteten så det argumentet har jag fortfarande svårt att förstå. Ännu svårare har jag att förstå argumentet när det under åren i fempartisamarbetet aldrig någonsin så mycket som knystats en åsikt av (c) om hur de kunde tänka sig att strama åt budgeten, som nu helt plötsligt har blivit det argument som (c) använder sig av för att försvara sitt sidbyte.

Ordf. för (c) i Malung-Sälens kommun, Pär Kindlund, tycker att det är hemskt att man, som han säger, klamrar sig fast vid politiken genom en dom i Länsrätten. Då kan man ju förstå vilket synsätt (c) har när de tycker att det juridiska i vårt samhälle inte ska tas på allvar!Den juridiska grunden är något som vi alla har att rätta oss efter och jag har aldrig hört, speciellt inte från ett politiskt parti, att man ska strunta i lag och ordning och godtyckligt göra som man vill. Nu är det så att det juridiska har sagt sitt och därmed gör ingen fel som fortfarande sitter kvar på sina uppdrag. Och för Malung-Sälenpartiet, som är ett partipolitiskt obundet parti, finns det ingen anledning för de valda att lämna sina uppdrag. Vi har ingen blockpolitik som styr över vårt politiska arbete och inte heller en juridisk skyldighet, oavsett vad (c) och Pär Kindlund nu tycker. Vill då (c) ändra den här lagen så får de gå den vägen som sig bör när man vill förändra en lag.

"Vi politiker är tillsatta för att förvalta människors skattepengar och det skall ske med respekt och ansvar" säger Pär Kindlund. Ja så är det, men då funderar jag verkligen på hur det kan vara så att (c), tillsammans med (s) och (v), motsätter sig friskolor i vår närhet? Friskolor har tills nu varit en hjärtefråga för (c) som nu helt plötsligt nonchaleras av (c) i Malung. Är detta att bedriva politik med respekt och ansvar för sina väljare?

Demokratin och det öppna samhället är viktigt för mig också, precis som för Pär Kindlund. Centern i Malung-Sälens kommun får för mig ingå i vilken politisk konstellation de vill, men att först efter sitt byte av samarbetspartners inse konsekvenserna av det beslut man fattade när man gick över till (s) och (v) är något som (c) måste stå för.

Det är bara att inse att man inte kan spela Fia med knuff inom den kommunala politiken utan de som är tillsatta i nämnderna får sitta kvar hela mandatperioden ut. I stället för att försöka smutskasta de som sitter kvar på sina poster borde (c), med ordförande Pär Kindlund, nu kunna stå så rakryggat och säga att de inte hade en aning om hur det politiska läget kunde te sig genom att byta planhalva. Att man trodde att det enkelt skulle kunna gå att göra sig av med dem man av någon anledning kände sig obekväma med.Centern har många gånger sagt sig efterstäva en bred politik och då måste jag säga: har man nu inte fått det, genom det läget som nu råder i Malung-Sälens Kommun? Bredare än så här kan det väl knappast bli!

Sabina Gottfridsson (msp)Kommunfullmäktigeledamot och nämndeman i Mora Tingsrätt för Malung-Sälenpartiet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hahahah...vilken strålande skribent :-) Det känns som jag :-)

Ann-Louise Eklund sa...

Det skall du vara stolt över. Det var väldigt bra skrivet. Kul att det kom in i tidningen redan idag. Hela texten ligger på nätet under "Opinion".