torsdag 30 oktober 2008

Åsikt från icke politisk aktiv - eller?.....

I dagens Falu Kuriren kan man läsa en insändare skriven av "Intresserad kommunmedborgare" . Skribenten är förfärad efter att besökt Kommunfullmäktigemötet i Malung-Sälens kommun där det, som han/hon skriver, rådde kaos och förekom okynnesvoteringar.

Eftersom skribenten läser min blogg (jo, för han/hon refererar till den i insändaren) och inte vet hur det brukar vara i Kommunfullmäktige kan jag förklara följande:

Presidiet som beskrivs som att "det inte hade förberett sig alls" och "ordförande hade svårt att hålla isär begreppen och få till en vettig propositionsordning" (skribenten är inte helt obekant med det politiska arbetet eftersom han/hon vet vad det är). Presidiet består av en moderat ordförande, en centerpartistisk 1:e vice ordförande (som själv utnämnt sig till den som initierat centerns brytning med Samverkansalliansen) och 2:e vice ordförande är en socialdemokrat som själv till ta över ordförandeklubban. Detta skulle kunna vara en anledning till att presidiet inte är helt samkört och samarbetsvilliga mot varandra.

Skribenten skriver också: "I det politiska kaos som råder i Malung trodde jag att ledamöterna skulle visa mer respekt för varandra och ägna sig åt aktuellt ärende". Jag får säga att jag själv blev överraskad över att både vänsterpartiets ledare Ola Olin och socialdemokraternas ledare Kurt Podgorski vid ett flertal tillfällen halkade utanför ämnet, för att hela tiden glida in i sin frustration över att inte alla skall lämna sina uppdrag och svika väljarna för att de vill det. Framförallt Ola brukar själv ofta lyfta fram att man skall hålla sig till ärendet och att stämningen skall vara "god" i KF men nu tycktes han glömt det helt och hållet.

Skribenten skriver vidare "Här förekom också okynnesvoteringar (begärda av Malung-Sälenpartiet) som var helt onödiga". I det här fallet kan jag svara till 100 procent eftersom jag vet att det är helt felaktigt.
Den första voteringen rörde vart kommunstyrelsen skulle plocka 540 000 kronor till en medlemsavgift till Kommuninvest. Där yrkade jag ett tillägg i att-satsen som löd "dock skall medel avsedda till ungdomsverksamheten ej drabbas". Malung-Sälenpartiets skäl till detta är att såväl Fritidsgårdsverksamheten som föreningsbidragen ligger under Kommunstyrelsens ansvar och vi ville försäkra oss om att denna verksamhet inte drabbades av denna extra kostnad på 540 000. Eftersom kommunens ekonomi visar ett negativt reslutat måste ju pengarna plockas av något annat och då är det väldigt viktigt för oss att ungdomsverksamheten undantas. Så den voteringen ansåg vi var mycket viktig, inte minst för att se vilka politiker som inte tycker att ungdomsverksamheten är viktig. (För vi sa inte nej till att vara med i Kommuninvest.)
Den andra voteringen rörde skattesatsen. Förslaget från Johan B Lisra (msp) var att skatten skulle höjas med 50 öre med syfte att fonderas till kommande nödvändiga investeringar i idrottshall och bad, investeringar som vi måste göra inom några år och som höjer attraktiviteten i vår kommun. En votering i den frågan var absolut inte onödig med tanke på att det är flera politiker och partier som gärna lyfter fram att man vill satsa på detta (om det nu inte bara är väljarfrieri och oseriöst).
Den tredje voteringen rörde utökningen av arvoden till politiker med "Kommunalrådsstatus". I det förslag som gick ut till ledamöterna i förväg skulle man lösa det inom de procent som redan idag betalas ut, vilket innebar 90% till kommande kommunalråd Kurt Podgorski (s), 60% till "Kommunalråd i opposition" Tom Martinsson (m) och 40% till Pär Kindlund (c). Detta förslag hade i Kommunstyrelsen ändrats till 100% till Kurt, 60% till Tom och 40% till Pär, alltså en utökning med 10%. Med ett kommunalt negativt ekonomiskt resultat och stora personalminskningar yrkade Hans-Petter Paulsen (fp) på att utökningen på 10% skulle tas från de 40% som Pär Kindlund har. Det var detta voteringen gällde. Voteringen utföll: För en utökning röstade 24 st, för att plocka 10% från Pär Kindlunds arvode röstade 10 st, 3 st avstod från att rösta och 2 st deltog inte i beslutet (Tom och Pär).

Och sist men inte minst skriver skribenten att jag i min blogg "i stort sett anser mig oersättlig". Det är naturligtvis en tolkningsfråga. Alla har rätt till sin tolkning, men om man vill kan man läsa texter som man läser statistik, man kan få det svar man eftersträvar. Jag har absolut inte framhållit att jag på något vis är oersättlig. Det jag däremot sagt är att det är viktigt för vårt parti att ta vårt ansvar och jobba för kommunens bästa och när det gäller Barn- & utbildningsnämnden har det inte framförts några åsikter om mitt sätt att leda nämndens arbete på. Det har heller inte framförts några åsikter om hur Ola Olin (v) skulle kunna göra det på ett bättre och effektivare sätt.

Avslutningen på insändaren skriver jag och Malung-Sälenpartiet under på till 100%, nämligen att alla politiker i nämnder och styrelser på olika nivåer skall bita ihop och jobba för kommunens bästa. Det är det hela vår partiidé går ut på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så super bra att människor läser bloggen :-)
Trist att någon tycker att sådana viktiga voteringar är på okynne. Frågan är om personen verkligen tycker det utan att fundera efter vad voteringarna handlade om, eller är det så att MSP som parti som sticker mäst?
Kanske är det så att voteringarna inte alls är så hemska om man funderar på vad dom handlar om istället för att tappa sansen så fort MSP omnäms.

Ann-Louise Eklund sa...

Mycket tänkvärda ord, tack. Ja, vissa tycks se rött (förlåt rosa) så fort de hör MSP. Det är tråkigt. De borde lyssna på innehållet istället. Då skulle de nog bli förvånade över hur mycket substans det finns bakom orden!