onsdag 1 oktober 2008

Älglov eller inte - en het potatis!

Det har väl aldrig förr varit ett sådant intresse för älglovet och älgjakten som nu. Plötsligt så skulle alla i skolans värld ha jagat älg, både personal och elever. Är det inte märkligt? Och vi politiker skall nu ta ansvar för att älgstammen inte ökar lavinartat i och med att vi förhindrar alla dessa älgjägare att komma ut i skogen.

Tänk om det är tvärtom - det kanske är ännu fler ungdomar som vill börja jaga älg när de både kan få ledigt vecka 42 för att jaga älg och vecka 44 för att ha höstlov som alla andra i Sverige!

Det fanns faktiskt en rad anledningar till att det enhälliga beslutet togs, nämligen bland annat:
  • För att slippa fördyrade skolbusskostnader.
  • För att de gymnasieelever som är inackorderade i vår kommun skall kunna åka hem till sina hemorter och träffa sina kompisar när de är lediga.
  • För att den förälder som inte jagar skall slippa tvingas ta ledigt för att vara hemma med skollediga barn.
  • För att våra lärare skall kunna delta på de Länsstudiedagar som arrangeras under vecka 44 och kunna samordna studiedagar med Vansbro
  • Att för de som bor i de delar av kommunen som har septemberjakt inte är i behov av att ha älglov i oktober.

Det har pratats mycket om de som är kritiska till att älglovet tagits bort i år (det skall utvärderas efter det här läsåret) men det finns faktiskt de som jagar älg som tycker att det är bra att det blir en förändring. Som tycker att det finns stora risker med att ha barn ute i skogen. För det är ju inte bara de som jagar som är med på älgjakten. Många jägare har sina barn med ute i skogen på älgpasset och det är inte alla jägare som tycker att det känns så tryggt.

Jag är absolut ingen motståndare till älgjakt, tvärtom. Jag var med min Faster uppe i Gravberget under många år och tyckte att det var väldigt spännande. Jag har till och med gjort halva jägarexamen, den teoretiska delen, och har bara uppskjutningen kvar. Men för den sakens skull är inte jakten anledning nog för att styra hela skolan efter det. De anledningar som redovisats ovan är viktigare för skolan.

Men det är väl som alltid, man skriker rakt ut när någonting förändras och upptäcker oftast sedan att lösningen faktiskt blev ganska bra och inte alls en sådan katastrof man befarat. Så det är bara att vänta och se.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej hopp,
det är tur att lovflyttningen kommer att utvärderas. Den utvärderingen kommer att visa att i vissa klasser kommer drygt 50% av eleverna att ha varit borta under vecka 42... Men en utvärdering är ju bara ett papper som man i slutändan kan välja att inte ta i beaktande. Synd, för verksamheten blir lidande.

Argumentet angående fortbildning är inte särskilt välgrundat. Länsstudiedagen (må v.44) har inte haft ett användbart utbud de senaste 4 åren. Antalet besökare från Malung har minskat radikalt under dessa år. Man väljer i stället att ha aktiviteter på hemmaplan. Annan fortbildning, mer intressant sådan, ligger heller inte alltid v. 44...

Ann-Louise Eklund sa...

Hej "Keckla" och tack för din kommentar. Eftersom det är älglov det handlar om och 50% av eleverna, enligt dig, kommer att vara borta (begära ledigt)så måste
ett trendbrott kunna konstateras. Man har ju talat om att det är så svårt att rekrytera nya, unga jägare och nu måste det ju vimla av dem i skogarna om någon vecka och alla jaktledare jublar. Det är ju jättepositivt för Malung-Sälens kommun.

När det gäller länsstudiedagen eller dagarna har jag hört argumentet att innehållet är så dåligt många gånger men jag har aldrig hört att någon har försökt att påverka innehållet, har du? Om ingen säger något kanske man tror att alla är nöjda och glada. Eller?

Anonym sa...

Idag kom ett mejl från Högskolan Dalarna, som stått som arrangör för ämneskontaktdagen (alltid mån v.44)där följande stod att läsa:
"Observera också att den tidigare ämneskontaktdagen vid Högskolan Dalarna som årligen arrangerats måndag v 44 nu utgår tills vidare." Ingen anledning till detta gavs.
Och som svar på din fråga om någon försökt påverka så har vi fått fylla i utvärderingar varje gång vi deltagit och kanske är just dessa utvärderingar anledningen till att ämneskontaktdagen nu skjuts på framtiden? Jag vet inte...