torsdag 23 oktober 2008

Vilka härliga ungdomar!

Igår hade jag förmånen att umgås en hel dag med ett gäng härliga ungdomar från vår kommun, ungdomar i ett kommande ungdomsråd.

Det var två stycken från Ungärde skola, fyra stycken från Centralskolan och fyra stycken från Malung-Sälens gymnasieskola.

Vi började dagen klockan 5,15 på järnvägsstationen i Malung och fick tyvärr inte åka tåg på Västerdalsbanan utan tågbuss. Inte så kul men det är bra att banan rustas.

Väl framme i Stockholm var det lunch på Jensen Böfhus som stod på programmet. God mat och en suverän dessert. Mums!

Mätta och belåtna tog vi en rask promenad till Riksdagshuset. Efter en minitiös säkerhetskontroll i flera led fick vi äntligen komma in i "det allra heligaste"! Vi hade en fantastisk guide som på ett engagerat och intressant sätt lotsade oss runt. Helt suveränt. Efter en timmes rundvandring fick vi träffa "vår" riksdagskvinna Lena Olsson (v). Hon visade oss var hon har sitt arbetsrum och sedan berättade hon om sitt uppdrag i riksdagen och sitt liv i Stockholm och ungdomarna fick ställa frågor. Det var en intressant stund tillsammans med Lena.

Vi avslutade med att sitta i kammaren och lyssna lite på en debatt.

Innan det var dags att bege sig tillbaka till Dalarna hade ungdomarna ett par timmar fri tid och spred sig längs Stockholms gator. Vid återsamlingen kvart över fem saknades Centralskolans fyra elever. Vi fick kontakt via mobilen och de hade ingen aning om vart de var. Efter att ha frågat någon på gatan fick de reda på att de var ca 30 minuters promenad ifrån Centralen! Ops, det var bara för dem att springa ner på första bästa T-station och ta sig till Centralen. Med tio minuters marginal var alla på plats i tåget. Pust! Vilket scoop det hade kunnat bli för media i Malung "Barn- & utbildningsnämndens ordförande tappade bort fyra ungdomar i Stockholm. Ungdomar som skulle kunnat gå på Malung-Sälens gymnasieskola i framtiden!"
Milda Matilda, tur att de var handlingskraftiga och navigerade sig fram genom Stockholms vimmel!

Det var i alla fall en fantastiskt bra dag och nu återstår lite arbete med att få allt och alla på plats i det kommande Ungdomsrådet. Ett mycket spännande och inspirerande arbete som jag har förmånen att få vara med och driva.

Fortsättning följer.....

1 kommentar:

Anonym sa...

OOO det låter så roligt. Hade jag varit ungdom hade jag gärna anslutit mig till detta ungdomsråd. Låter ju helt suveränt och jag hoppas att det ska ge bra utdelning så småningom.