tisdag 7 oktober 2008

Förändringar gör ont - men de är oftast inte farliga!

Inför höstterminen i år beslutade vi i Barn- & utbildningsnämnden att vår Musikskola (numera Kulturskola) skall vara en verksamhet för skolelever, inte vuxna. Det fanns flera anledningar, dels ekonomiska men också moraliska.

  • Skall skattebetalarnas pengar, som i vårt fall är vikta för förskole- och skolverksamhet, användas till att subventionera vuxna människors fritidsintressen?
  • Skall vi som kommun konkurrera med studieförbund och föreningar?

En gemensam Barn- & utbildningsnämnd beslutade att vi inte skall ha verksamhet för vuxna. Tre vuxna "sångerskor" framför nu i pressen att de har ett hopp till att "den nya majoriteten" skall återinföra denna subventionerade, konkurrerande verksamheten. Jag har svårt att se att Centerpartiet skulle ställa sig bakom ett förslag som slår undan den viktiga ideella sektorn och studieförbundsverksamheten. Det skulle göra mig mycket förvånad.

Skall vi i så fall även införa kommunal ledarledd idrottsverksamhet för vuxna och kommunal hemkunskaps- och slöjdverksamhet? Det skulle vara ohållbart.

Nej, det är bättre att överlåta åt föreningslivet och studieförbunden att stå för fritidsintressena för vuxna.

Däremot kan kommunen hjälpa till med att tillhandahålla lokaler för verksamheten, vilket man också gör. Det är ett mycket bra stöd. I vår kommun är det ju dessutom nolltaxa för ideella föreningar så det är en mycket bra förmån.

Nog om detta, nu är det dags för mannagrynsgröt!

Inga kommentarer: