onsdag 31 mars 2010

Är det ett skämt eller?

Idag kom ett kuvert från Landstinget Dalarna med texten "Till dig som bor i Dalarna - Nu får du välja vårdcentral!"

Ja visst, det låter ju bra - om man bor i en kommun där det finns några stycken vårdcentraler och det inte är 6 mil mellan vårdcentralerna! Och hur går det om en stor del av befolkningen i Malung väljer vårdcentralen i Sälen/Malung? Spännande under den del av året då det är tiotusentals gäster i fjällen! Vilken utmaning!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har inte fått något sådant kuvert och erbjudande än, då posten inte kommer så snabbt till utbyarna. Det ska bli spännande att se vad vi har för val med bara två vårdcentraler i kommunen.
Påtalade för en jurist inom Hälso och sjukvården från Uppsalaregionen att vi endast har ett BB i landstinget och att en del har närmare 30 mil dit, varpå han svarade: "Är det ett problem?" Nja, kan man kanske svara, egentligen inte, det är ju helt naturligt att föda barn, problem uppstår väl om/när något går snett. Det är klart ska vården vara lika för alla så är det ju Falun som gäller då Mora inte har specialistvård för nyfödda. Med en väl fungerande akutsjukvård och ambulansvård så fungerar det förhoppningsvis. Ialla fall såg han inte att det var något konstigt alls att åka långt för att föda barn. Kanske det är rätt tänkt, bara vi ställer oss in på att vara ute i tid.
Så att välja vårdcentral kan ju bli intressant för dem med möjlighet och som vanligt är det för oss i obygden att vi får vara glada att vi har EN vårdcentral åtminstone. Ska vi bli sjuka o inte vill till vårdcentralen i vårt samhälle så kan vi ju alltid söka akuten någonstans i Sverige.

Anonym sa...

Man ska uppenbarligen ha det förbannat svårt för att man vill och väljer att bo i en mindre Kommun. Eller så är vi otroligt friska och behöver ingen sjukvård ?

Om man ser till ett läkarbesök på Falu lasarett som vi måste göra minst varannan månad så kostar det oss ca 2000 kr om man räknar in allt vad det innebär. Besöket tar ca 45 min, men hela dagen går åt till resan fram och åter. Plus en hel förlorad skoldag för barnet. I runda slängar kostar det oss alltså 12 000 kr om året. Eftersom läkarbesöket är absolut livsviktigt så gör vi det här. Vi har nu gjort det i tre år.

Vi har också varit tvungen att åka till Mora ca fem gånger i Månaden under en tid för sjukhus besök eftersom den vården inte finns på Falu lasarett. Vad det har kostat oss i rena pengar har jag ännnu inte räknat ut. Men jag funderar på om de styrande som sitter och listar ut tjusiga lösningar någonsin funderar på det här ? Rese ersättningar i all ära men har man en kroniskt sjuk familjemedlem så vad gör man? Kanske slänger in den vita flaggan ocg ger upp och flyttar i från kommunen? Jag trivs bra här och vill inte det men många gånger känns det som om man snart är tvungen att fatta ett beslut.