söndag 8 februari 2009

Första steget mot en upprättelse.....

Den 3 februari lämnade Pressombudsmannen över min anmälan till Pressens Opinionsnämnd. Pressombudsmannen har behandlat anmälan och kommit fram till bland annat följande:

Falu Kuriren förmedlade i artikeln intrycket av att anmälaren hade motionerat om tjänsten och sedan fått den själv med hög lön på grund av sin vågmästarroll i kommunpolitiken. Denna bild som artikeln gav av förhållandena var förenklad och missvisande. Detta bl a eftersom det inte framgick hur de olika besluten om ungdomsverksamheten tagits, att tjänsten endast var en tillfällig tjänst på sex månader samt att det redan fanns beslut om extern rekrytering om det inte gick att rekrytera internt. Att tidningen redovisade att anmälaren hade motionerat om ungdomsprojektet innebar inte heller att hennes engagemang i ungdomsfrågor redovisades på ett sätt som gjorde henne rättvisa.

Uppgifterna i artikeln framställde anmälaren i en negativ dager och Falu Kuriren borde ha sökt henne för en kommentar inför publiceringen. Så skedde inte.

Tidningen borde ha vinnlagt sig om att återge anmälarens synpunkter på ett adekvat sätt. Hennes påpekanden ledde emellertid bara till en intetsägande rättelse om vad tjänsten kallades, en rättelse som inte upphävde den publicitetsskada som anmälaren tillfogades genom ursprungsartikeln. Tidningen har inte heller lämnat något ytterligare erbjudande om uppföljande publicering.

Sammanfattningsvis: Tidningen har förenklat förhållandena på ett missvisande sätt och har brustit i att ge frågan en allsidig belysning. Anmälaren har därigenom ställts i en omotiverat negativ dager vilket tillfogade henne en oförsvarlig publicitetsskada. Falu Kuriren bör därför klandras.

Ärendet kommer nu att behandlas av Pressens Opinionsnämnd. Det är alltså inte färdigbehandlat än men det här är verkligen en delseger och ett första steg mot en upprättelse!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så helt suveränt :-) Jag blir så glad. Rättvisan segrar är väl kända ord även om man i bland kan känna det som väldigt avlägset. Men det blåser en pust av medvind :-)

Ann-Louise Eklund sa...

Ja, det känns jätteskönt att få en bekräftelse på att inte ens journalister har makt att göra som de vill och låta egna känslor styra samt att det "lönar sig" att protestera när man blir överkörd!