måndag 16 november 2009

Det är inte lätt att vara tonårsförälder.....

Det händer mycket i Malung just nu när det gäller ungdomsfrågorna - men tyvärr är det bara det negativa som lyfts fram. Det är tråkigt. Det som basuneras ut är skadegörelse, klotter och misshandel. Man kan nästan få uppfattningen att Malung håller på att bli det Borlänge var för ett antal år sedan när "familjen" härjade som värst.

Men som tur är så är det ändå ett begränsat antal ungdomar det rör sig om. Det är därmed inte ett litet problem, tvärtom, det är mycket allvarligt och viktigt att man tar tag i det omgående.

Det är inte lätt att vara tonårsförälder, med allt det innebär. Det är inte lätt när ditt barn börjar umgås med kompisar som ständigt hamnar i destruktiva situationer och beteenden. Reptilhjärnan skriker: "DU FÅR INTE VARA MED DEM!" Ungdomen frågar naturligtvis (och säkert befogat) "Varför då?", "Vad har du emot honom/henne?" "Han/hon är schysst!". Ja, vad säger man? Har inte alla människor rätt till en ny chans? Behöver tidigare händelser betyda att det kommer att bli flera?

Rätt eller fel, men jag känner att jag kan inte döma någon på "gamla meriter". De måste få en chans att visa att det går att ändra sig. Det kanske till och med är så att om man känner att någon vuxen tror på en, lyssnar och faktiskt bryr sig kanske det kan bidra till en förändring. Jag hoppas i alla fall det.

Vi får väl se, jag hoppas det.

Inga kommentarer: