måndag 30 november 2009

Jag tror inte det är sant.....

Men eftersom jag själv var närvarande på Kommunfullmäktiges sammanträde nu ikväll så vet jag ju att det är sant......

Ikväll diskuterades två frågor som av någon anledning varit och är brännheta i Malung-Sälens kommun, nämligen införande av taxor i idrottshallarna och bokning av hallarna samt pistning av skidspåren vid sportfältet i Malung.

Malung-Sälenpartiet (MSP) hade ställt två interpellationer till Kurt Podgorski (S). Dels en kring turerna med pistningen av skidspåren vid Sportfältet och dels en angående införande av taxor i Sälenhallen innan frågan varit uppe i Kommunfullmäktige.

Svaren vårt kommunalråd Kurt levererade är smått hårresande!

Som "bakgrundsfakta" kan nämnas att en interpellation får ställas till en politiker, inte till en tjänsteman och alla taxor i en kommun skall beslutas av Kommunfullmäktige.

På frågan hur näringslivschefen och tekniska chefen kunnat besluta att införa en taxa för Sälenhallen (detta framgick i det skriftliga interpellationssvaret) svarade Kurt att det var för att det var bråttom och för att han tyckte att det var OK eftersom det inbringade pengar till kommunen!

Ja men herregud, Kommunfullmäktige sammanträder i princip en gång i månaden - så bråttom kan det väl inte varit så att man måste bryta mot bestämmelsen att alla taxor beslutas av KF. I så fall har man en mycket dålig framförhållning.

Nästa smått fantastiska svar som levererades var att interpellationssvaren inte hade skrivits av Kurt själv utan av tekniska chefen! En interpellation är en politisk fråga från en politiker till en annan och sedan skriver en tjänsteman svaret, som dessutom innehöll en hel del felaktigheter. Helt otroligt!

När det sedan gällde bokningen av hallarna i södra kommundelen var det inte klart om kommunen eller någon förening skulle sköta bokningarna, det enda som var klart var att det skulle skötas av en part och att det inte skulle utgå någon ersättning för uppdraget. Så långt var det i alla fall klart och det är ju skönt. Hoppas att Malungs IF tar på sig uppdraget så att den här frågan får en lösning någon gång. Som det är nu är det ju ohållbart och väldigt osmidigt när den som vill boka en halltid i värsta fall kan få ringa runt till Malungs IF, sportfältsvaktmästaren, Blomsterbäckens expedition och tekniska chefen innan man hittar en ledig halltid. Ur ett brukarperspektiv helt oacceptabelt!

Nej, nu är det dags att det blir någon ordning i den här kommunen. En ordning där de ledande politikerna tar sitt uppdrag på ett större allvar och inte "leker" eller "styr" utifrån eget tycke och smak utan med en större ansvarsfullhet för såväl invånarna i kommunen som gällande lagstiftning. Om inte kan det här sluta precis hur tokigt som helst!

Inga kommentarer: