fredag 4 december 2009

Att ha olika åsikter är inte farligt - det är tvärtom nyttigt!

Jo, det är faktiskt så! Om man är i en grupp där alla har samma åsikt om saker och ting kan det i och för sig vara väldigt trevligt - men det blir inte så mycket uträttat. Olika åsikter skapar utveckling och förändring.

Om man är rädd för utveckling och förändring kan man vara rädd för människor som inte tänker som man själv. Det känns kanske lite otryggt. Och är man då dessutom konflikträdd och tycker att det är lite otäckt när man måste stå till svars för sina åsikter - då kan det bli riktigt jobbigt!

Varför skriver jag nu det här? Jo, för jag tror att det är en av förklaringarna till några personers reaktioner på Kommunfullmäktigemötet i måndags. Det var, för vissa, känsliga frågor som diskuterades och det kändes jobbigt.

Igår hade jag ett mycket givande samtal med Kommunfullmäktiges vice ordförande Johnny Skottheim (S), som var den som höll i mötet i måndags. Han tyckte inte att debatten hade varit "felaktig" på något sätt utan att den höll sig saklig och "på rätt nivå". Om en debatt spårar ur och det blir personangrepp eller liknande är det ordförandes uppgift att bryta men han tyckte att den var OK. Han tyckte också att det är i Kommunfullmäktige man skall ha möjlighet att diskutera frågor, även om de för vissa kan vara känsliga av olika anledningar.

Talade också med en annan "politisk veteran" igår och han hade samma åsikt. Han tyckte inte heller att det hade varit någon låg nivå på debatten och kunde inte förstå varför Björn Rosén ställde sig upp och klagade högljutt.

Kommunfullmäktige är ett forum för debatt och gillar man inte det skall man kanske hellre stanna hemma!

1 kommentar:

Jonas sa...

Det är ju bara i Nordkorea och liknande ställen alla har samma uppfattning....