torsdag 17 december 2009

Människan är av naturen lat!

Efter mycket om och men, "ajder", "tövel" ö "knövel" fick vi äntligen bort bilarna från skolgården vid Centralskolan/MSG, inte utan protester men ändå. Att det är fullt naturligt att det är parkering förbjudet på en skolgård är långt ifrån självklart för en del människor, knepigt - men så är det.

Den stora nybyggda parkeringen på skolans framsida är dessutom högst sällan full, men det kan hända att man får parkera i änden mot Ishallen och då får man ju gå 50-100 meter extra.

I höst blev äntligen den anskrämliga baracken vid Centralskolans H-hus ÄNTLIGEN riven (detta motionerade jag om redan 2006-09-25).

När jag motionerade om att baracken skulle rivas skrev jag bland annat:

"Barnen i 6:an befinner sig i husen i nära anslutning till baracken och skulle kunna få en ”egen” skolgård/aktivitetsplats där baracken står idag. Det behöver inte vara något dyrt och avancerat, bara en egen plats med till exempel ett bordtennisbord under tak.
Det är något som finns vid de andra skolorna och som används flitigt av barnen.
Det finns bordtennisbord nere i Dölrummet men det är bra om barnen har tillgång till aktiviteter utomhus också. Det är mycket viktigt.

Då beslutet om att flytta in 6:orna till Centralskolan togs av Kommunfullmäktige anser jag att medel till denna åtgärd bör anslås av KF.

Yrkar därför:

- att baracken snarast töms och rivs.
- att ett bordtennisbord, under tak för utomhusbruk, placeras på platsen där baracken står idag.
- att iordningställandet av den nya aktivitetsplatsen bekostas av medel anslagna av Kommunfullmäktige.

Nu har Tekniska förvaltningen föreslagit att man skall bygga PARKERINGAR på ytan eftersom ett mindre antal parkeringar försvinner på Lisagatan när man bygger gång och cykelväg där. Parkeringar vägg i vägg med H-huset istället för en aktivitetsyta.

Motivet är att det finns för få parkeringsplatser sedan man inte längre får använda skolgården till parkering och att det försvinner ett mindre antal parkeringar på Lisagatan.

Sedan man rev ett helt hus på Malungshemsvägen finns det ett stort antal parkeringar där, alldeles bakom skolmatsalen och Hotell- & restaurangprogrammet. Det är i och för sig kanske 150 meter att gå till skolan men är det viktigare att ha "drive in" till skolan istället för ytor där eleverna kan röra sig?

Nåt sunt förnuft måste det väl ändå finnas i den här kommunen?

På Barn- & Utbildningsnämndens arbetsutskotts möte igår fick skolchefen i uppdrag att tillsammans med Tekniska chefen se över möjligheten att ordna aktivitetsytor för eleverna på skolan. Det är bara att hoppas att man överger förslaget att bygga ännu en parkering vägg i vägg med H-huset.

Inga kommentarer: