torsdag 30 juli 2009

När får Centralskolan en trafikfri, säker skolgård?

För ett par år sedan tog jag upp frågan om den farliga miljön på Centralskolans skolgård mellan skolbyggnaden och Blå hallen som idag fungerar som parkeringsplats åt ett stort antal fordon. I Barn- & utbildningsnämnden tog vi beslut om att Tekniska förvaltningen snarast skulle slutföra den påbörjade processen med att stänga av skolgården från motortrafik.

I min skrivelse stog det bland annat:

Säkra, motorfordonsfria skolgårdar – ett måste för elevernas arbetsmiljö och hälsa.

I kommunala skolor
Kommunpolitiker har det yttersta ansvaret för att anställda och elever har en bra arbetsmiljö i skolan. Det är kommunen som har arbetsgivaransvaret enligt kommunallagstiftningen. Kommunfullmäktige beslutar om vilken nämnd/vilka nämnder som ska ha ansvaret för verksamheten i skolan och det direkta ansvaret för skolans arbetsmiljö. Det är vanligt att dessa nämnder kallas för barn och utbildningsnämnden, gymnasienämnden eller liknande.

Skolgården
Skolgården är ett viktigt pausutrymme för alla i skolan men främst för de yngre eleverna. Skolgården bör vara tilltalande, inbjudande och stimulerande.
Skolgårdens utformning har stor betydelse för den sociala integrationen. Det är viktigt att gångvägarna ger bekväma förflyttningar. I planeringen bör man sträva efter att underlätta kontakter mellan elever och omgivning.
Hinder för tillgänglighet kan vara ojämn markbeläggning, felaktig utformning av trappor, avsaknad av ramp eller ramp med fel lutning och längd. Som orientering för de synskadade är valet av markbeläggning till stor nytta. Färger kan underlätta.
Utemiljön formas så att den underlättar olika verksamheter och stimulerar samvaro men också erbjuder avskildhet och avkoppling.

Utformning för lugna aktiviteter
Utrymme för lugna sysselsättningar ingår som en del i alla skolgårdar. Där kan man koppla av, umgås, prata med andra, vänta, promenera, läsa, spela småspel eller bara sitta och titta på något.
Till detta behövs uterum med sittplatser, bord, klimatskydd, lätt tillgängligt förråd för spel, promenadvägar till saker som man kan gå till och vistas vid som exempelvis utställningar, bänkar, stenar, vatten, träd och naturmark.
Promenadområden, helst i parkmiljö bör om möjligt skapas för de äldre eleverna.
Utrymme för undervisning utomhus är ett värdefullt komplement till undervisnings- lokaler i skolan.
Konst på skolgården kan stimulera elevers och lärares intresse och förståelse för konstnärliga uttrycksmedel genom att man tillsammans med föräldrar och konstnärer samarbetar i olika aktiviteter för att berika verksamheten och utemiljön med konstnärliga kvaliteter.
Odlingar där man kan bedriva olika försök bör få en mindre yta reserverad

Utrymme för aktivitet
Utrymme för livligare sysselsättningar är viktigt främst för yngre elever upp till 12-13 år. Exempel på sådana aktiviteter är lekar med eller utan bollar, idrottslekar och terränglekar.
Planer för spel och lek behövs på skolgården. Utrymme för "smålekar" (hoppa hage, hoppa rep, bolla, spela bordtennis och lådhockey), lekar inom "spelplaner" (basket, minilandhockey, ringlekar) samt lekar inom fritt område (springlekar, styltgång, rullskridskor)kan ingå i en större samlad yta eller utföras som separata men mångsidigt använda planer. Det är önskvärt att skolidrottsplats eller annat område i anslutning till skoltomten kan användas för utrymmeskrävande aktiviteter under längre raster och uppehåll (fotboll, brännboll och andra idrottslekar).
Fasta redskap används för att komplettera rörelse- och lekmöjligheterna i området. Bollväggar och mål bör finnas vid bollplaner. Klätterställningar, klätter- och gungrep, volträcken mm ger ytterligare rörelsemöjligheter. Redskapen kan också utgöra utgångspunkt för fantasilekar med dramatiserande inslag.

Ovanstående är hämtat från Arbetsmiljöverkets hemsida.

Och vad har hänt efter ett par år? INGENTING!!!
I vintras stängde man av en mindre del av skolgården med SNÖHÖGAR! Hur svårt kan det vara?

Måste det till en olycka innan det händer något? När bilarna kommer med bredställ in på skolgården är det bara tur att det inte händer något allvarligt.

Till på köpet har man byggt en jättestor parkering framför skolan i samband med den stora renoveringen av skolan men den är oftast ganska tom (förutom de förhyrda platserna närmast huvudentrén).

Några hävdar att bilarna som parkerar inne på skolgården inte skulle få plats på de ordinarie parkeringarna men det är skitsnack. Jag har vid ett flertal tillfällen kollat och de skulle lätt få plats på riktiga parkeringar istället för att parkera på skolgården.

Eftersom vi politiker i kommunen är ansvariga för personalens och elevernas arbetsmiljö (som du kan läsa ovan) kanske man helt enkelt måste göra någon form av "Lex Maria" anmälan till arbetsmiljöverket för att få åtgärden utförd?

Skrämmande pinsamt!!!

Vad har de gemensamt?

Ja, det är klart att det är platser i Dalarna, men vad mer? Klicka på respektive ort och läs svaret.

Sörsjön

Malung

Äppelbo

Rättvik

Orsa

Gagnef

Mora

Falun

Just det, varg! Och i många fall väldigt närgångna sådana.

Det kan inte vara en tillfällighet att det i år har rapporterats om vargar så frekvent. Det måste betyda att det finns gott om vargar i Dalarna. Kanske för många på ett och samma område?

Vargen hör absolut till naturen och har rätt att leva där men nu känns det som om det har blivit lite för många på ett för litet område, eller?

Det kanske är på tiden att de styrande i Dalarna tar tag i "problemet" med gemensam kraft?

onsdag 29 juli 2009

Dagens skörd!

Vad blir nästa steg, omorganisation?

Nu är det väl snart bara en desperat åtgärd kvar för att den röd-gröna alliansen skall få "den totala makten" i Malung-Sälens kommun - att organisera om nämndsstrukturen. Då kan de gå runt det ärende som nu eventuellt kommer att prövas i Regeringsrätten för om de gör om organisationen kan de välja om alla ledamöter. Frågan är väl kanske hur desperata de är och hur länge Vänsterpartiet godtar att inte "tjänat" så mycket på samgåendet.

Om de driver igenom en organisationsförändring och väljer om alla ledamöter blir de ju av med mig som ordförande i Barn- & utbildningsnämnden och Ulf Andersson (m) som ordförande i Miljönämnden. Gun Byttner kan de däremot inte "bli av med" eftersom Kommunfullmäktiges ordförande aldrig kan plockas bort om hon/han inte själv väljer att hoppa av.

Men å andra sidan, om de har ärliga avsikter med att få frågan prövad i Regeringsrätten så borde de kanske invänta den domen. Annars saknar väl den åtgärden trovärdighet. Då är ju de nedlagda pengarna helt omotiverade.

Ja, det är bara att vänta och se hur desperata de är!

tisdag 28 juli 2009

Rätt eller fel? Dyrt eller billigt? Nödvändigt eller onödigt?

I dagens Falu Kuriren kan man läsa att Malung-Sälens kommun betalar minst 40 000 kronor för att överklaga Länsrättens och Kammarrättens domar gällande återkallande av uppdrag som den nya majoriteten tog i Kommunfullmäktige i juni 2008.

I artikeln, av Kenny Ericsson Tällberg, stod det:

Kommunen satsar 40 000 på principsak

Det rättsfall som Malung-Sälens kommun driver angående majoritetsskiftet i kommunfullmäktige, kostar skattebetalarna pengar.

När kommuninnevånarna gick till val för tre år sedan valde de en blågrön allians i kommunstyrelsen. Detta var dock något som bara höll i två år. I juni, förra året, blev det majoritetsskifte sedan centerns representanter valde att gå över till det rödgröna blocket.
Eftersom detta skedde i flertalet kommuner över vårt långa land, får man anta att detta är fullt normalt.
Vad som inte är normalt är det faktum att ärendet drivits upp till Regeringsrätten. Anledningen, förutom att man vill få till en lagändring som gör det omöjligt för de som förlorat majoritetsposten att sitta kvar, har beskrivits som en principsak.
Oavsett vad Regeringsrätten beslutar, om den hinner göra det i tid innan nästa val, så har saken, i runda slängar, kostat skattebetalarna 40 000 kronor.
-Detta är egentligen schablonsiffror och det kan vara mycket mer eftersom man inte vet hur mycket tid som lagts ner, säger Charlotte Driving på domstolsverket.
Det kanske inte behöver nämnas att kommunen i samma veva varit tvungen att skära ner på flera verksamheter. Häromdagen fick den kritik för att den skulle ha brutit mot lagen vad gäller nedskärningarna på räddningstjänsten.
Där såg kommunen sig tvungen att spara in 350 000 kronor.

Det som i artikeln beskrivs som "fullt normalt", nämligen att representanter för politiska partier "byter sida" så att det blir majoritetsskifte kanske kan anses som "normalt" eftersom det sker i flera kommuner. Men det som är intressant, eftersom Kommunallagen säger något annat (nämligen att valt är valt och gäller mandatperioden ut) är om inte tanken med lagen är att det är väljarnas ord som styr hur det skall vara mellan valen. Alltså att inte enskilda politiska representanter kan ändra på det som väljarna sagt. Att det helt enkelt handlar om en "rättssäkerhet" och en respekt för vad "folket" tycker.

I Malung-Sälens kommuns fall visade resultatet av valet till Kommunfullmäktige 2006 att väljarna ville ha en ny ledning och styrning av kommunen, annars hade dåvarande majoritet fått fler röster än de fick.

Jag förstår den frustration som såväl Centerpartistiska väljare som Vänsterpartistiska väljare känner när det blev som det blev den 13 juni 2008. Att de känner sig grundlurade och förda bakom ljuset.

Det skall bli intressant att se hos vilket eller vilka partier
deras röster hamnar 2010, vilka de vågar rösta på! Om de lägger sin röst på något ärligt parti eller på något parti som är beredda att trotsa både lagar och förordningar för att få "makt".

måndag 27 juli 2009

Mycket tänkvärda ord - för gammal och ung

Min käre make har levererat följande tänkvärda ord i dagens Falu Kuriren, debatt:

http://www.dt.se/opinion/debatt/article455507.ece


I den bästa av världar fungerar det här naturligt, men där är vi tyvärr inte idag. Inte i Malung-Sälens kommun i alla fall. Men så länge det finns liv finns det hopp.....

Det är val 2010!

lördag 25 juli 2009

Regn, regn, regn........

Tur att man kan sitta inne, titta ut på regnet och njuta!

Melodikrysset är löst, frukosten avklarad och det är dags för lite "praktiskt arbete". Det känns i alla fall lättare när inte solen skiner ute!

fredag 24 juli 2009

Det var länge sedan jag såg så mycket hjortron...

Mindre än två timmar i skogen och tre stycken proppfulla 2-liters glasslådor med hjortron - underbart! Finns det någon godare sylt än hjortronsylt?

Nu är det bara att vänta tills resten mognar och sedan är nog årsförrådet fyllt.

Golf är skitkul!

Har tillbringat hela förmiddagen på Malungs Golfbana och det är underbart! Det är inte klokt vad skönt det är att kunna gå ut och spela när man vill utan att det är kö och tidsbokning.

Gick 18 hål och det gick faktiskt bra på fler hål än det gick dåligt på - det hör inte till vanligheterna.

Längtar till damkvällarna börjar igen. Det är kanon!

torsdag 23 juli 2009

Speedwaymatchen som regnade bort...

Vi var laddade, förväntansfulla och sugna på en tur till Hagfors men vädergudarna ville annat!

Tur i oturen var att vi fick beskedet redan klockan 13.00 när vi fortfarande var kvar hemma i Malung. Vi hade planerat in ett guidat besök på järnvägs- & industrimuseet före matchen men det får vi väl ta nästa gång det bär av till Hagfors.

Heja Valsarna!

tisdag 21 juli 2009

Idag har vi varit lite kulturella.

Vi har gått en guidad vandring i Kvarnstensbrottet. Det var mycket intressant. Lars Henriksson guidade oss på ett mycket förtjänstfullt sätt. Han är väldigt kunnig och engagerad i dessa frågor.

Tyvärr hade Kulturförvaltningen missat marknadsföringen så vi var inte så många på vandringen. Förutom Lars var vi sex stycken. Det var jättesynd för det var verkligen intressant.

Att man inte heller hade någon fika till försäljning var en stor miss med tanke på att vandringen tog två timmar. Det hade varit väldigt gott med en kopp kaffe när man kom "i mål" vid stugan. Då hade man även kunnat stanna kvar och lyssna på trubadurerna i stugan. Det kan förbättras till nästa år. Man hade naturligtvis kunnat ta med en egen kaffekorg men vi räknade kallt med att det skulle finnas fika till försäljning när man hade flera aktiviteter på plats.

Men förutom marknadsföringsmissen och bristen på fika var det väldigt bra.

måndag 20 juli 2009

En mycket intressant middag.

Är precis hemkommen från en mycket intressant middag på Sankt Olof Hotell & Krog. Min man och jag fick ett väldigt intressant middagssällskap. En framgångsrik företagsledare som har sina rötter i Malung men bott i andra delar av Sverige under många år. Han är 86 år gammal och hade kört bil från Lund till Malung, via Falun, idag. 86 mil. Det är ingen dålig prestation i den åldern.

Han kom in i restaurangen strax efter oss och min man kände igen honom eftersom han arbetat i ett företag i Malung som mannen ägde i slutet av 80-talet. Vi talade med honom en stund och bjöd honom att sitta vid vårt bord eftersom han var ensam.

Det blev en mycket trevlig middag med en intressant diskussion om dåtid, nutid och framtid. Han bodde på hotellet och skulle besöka sin sommarstuga i Bondselen imorgon samt besöka sina släktingar och sedan skulle han köra tillbaka till Lund igen. Vilken krutgubbe!

Diskussioner med äldre människor ger så mycket. Historien är en viktig del av livet, så intressant. Det är något man absolut skall prioritera om man har möjlighet. Ett perfekt tillfälle till folkbildning.

Tack Rune för en givande kväll!

Nu har det hänt igen!

Den här gången var det en liten hund som fick träffa "gråben" hemma på gården. Det var bara tur att han överlevde.

När en varg helt orädd ger sig in i byar måste man kunna göra något åt det. Det kan inte accepteras.

Läs gärna artikeln om vargen i Grimsåker i Malung här:

söndag 19 juli 2009

Vem släppte bomben?

Det är svårt att förstå att Malung för bara några timmar sedan var invaderat och nu är det heltomt! Det blir verkligen tomt under söndagen vecka 29. Man har liksom vant sig vid att det skall vara människor i varenda hörn och nu ekar det.

I morse när vi kom från sommarstugan och tog en tur runt några av de campingar som funnits under veckan syntes det verkligen att det varit fest i byn. Det var skräp, trasiga tält och utemöbler och såg verkligen inte så trevligt ut.

När vi var ute på en tur på kvällen syntes det knappt ett spår av detta skräp. De som har hand om städningen har verkligen gjort ett beundransvärt jobb. Helt otroligt!

Nu är det nog många som kommer att ta en välbehövlig semester, men om ett år smäller det igen!

tisdag 14 juli 2009

Skall man behöva vara rädd för att gå ut i skogen?

Svaret är naturligtvis - NEJ!

Men i Sörsjön är det många som är rädda för att gå ut i skogen. Det begränsar deras liv.

När man gått runt med en namninsamlingslista är det över 95 % av invånarna som vill att man gör något åt att man har varg inne i byn. Detta måste tas på allvar. Det räcker inte med att någon tjänsteman på Länsstyrelsen eller Naturvårdsverket säger: "-Vargar är inte farliga!". Det är bara den enskilda individen som känner rädslan som kan bedömma hur allvarligt problemet är. Det kan ingen tjänsteman vid ett skrivbord avgöra.

Droppen för Sörsjöborna var när en kille en tidig morgon helt plötsligt hade en varg framför cykeln inne i byn! Detta kan inte vara ett normalt beteende för en varg som skall vara ett mycket skyggt djur.

När man bosätter sig i Sörsjön med omnejd tror jag att man många gånge är intresserad av natur, jakt och fiske. Idag är det många som inte vågar släppa lös en hund i skogen av rädsla för att vargen skall döda hunden. Om denna naturliga del av jakten försvinner finns en risk att människor flyttar ifrån Sörsjön, vilket vore en katastrof!

Vargen har naturligtvis rätt att finnas till men när den blir så här oskygg och anfaller tamboskap och går inne i byn måste man göra något. Man skall inte behöva vara rädd för att gå ut. Det kan inte accepteras.

Man har ansökt om skyddsjakt på varg uppe i Sörsjön och jag hoppas verkligen att man får ett positivt svar så att invånarna vågar sig ut i skog och mark!

måndag 13 juli 2009

Äntligen - årets viktigaste vecka i Malung är här!

Ja, Dansbandsveckan är oerhört viktig för Malungs utveckling och överlevnad. Det är många som har Dansbandsveckan som en stor inkomstkälla:

  • Affärer
  • Restauranger
  • Hotell och andra som erbjuder boende av olika slag
  • Malungs Parkförening upa
  • Idrottsföreningar (I första hand naturligtvis Malungs IF som arrangörer, men också andra idrottsföreningar som är involverade på olika sätt)

Marknadsföringsmässigt är det också mycket bra för Malung-Sälens kommun. Arrangemanget sätter vår kommun på kartan.

Genom mitt arbete (hos Idrottsrådet Malung-Lima-Sälen) kommer jag i kontakt med många dansbandsgäster och alla stormtrivs i Malung!

På Idrottens Hus i Malung har vi 34 stycken bäddar och de flesta som bor där kommer tillbaka år efter år. Det är jättekul och det är en bra intäkt som används till utvecklingen av idrotten i vår kommun.

Så vi är många som skall lyfta på hatten och hylla de som arbetar dag och natt för att få till detta jättearrangemang (Malungs IF och Parkföreningen i första hand) och ett speciellt tack till Bertil Elfström som trott på idén från första stund och aldrig givit upp. En sann eldsjäl!

Ibland lyfts det fram att fokuseringen på Dansbandsveckan är för stor och att alltför stora resurser läggs på att stötta detta arrangemang och det kan jag i vissa delar hålla med om. Man måste även tänka på att man skall leva och trivas i Malung-Sälens kommun övriga 51 veckor av året. Detta går att förbättra så att även andra arrangemang och föreningar får en bättre stöttning. Detta skulle nog bidra till en större förståelse för den extra stöttning Dansbandsveckan får av kommunen.

Men nu skall vi alla passa på att njuta av årets Dansbandsvecka - för nu är den äntligen här!

fredag 10 juli 2009

Kurt Podgorski (s) har valt mig som ordförande i Barn- & Utbildningsnämnden

Kurt tycker att det är dåligt av mig att sitta kvar som ordförande i Barn- & Utbildningsnämnden efter majoritetsskiftet förra året. Varför då kan man fråga sig om man läser protokollet från Kommunfullmäktige den 11 december 2006:

Kf § 50ADnr 2006.658
Val av nämnder och styrelser för mandatperioden 2007 – 2010
Kommunfullmäktige beslutar
att utse ledamöter och ersättare i nämnder och styrelser m m enligt nedan
att, i de bolag där Malungs kommun äger andelar, föreslå respektive bolagsstämma att välja styrelse enligt nedan

Oppositionsråd:
Kurt Podgorski (s) Jommovägen 22 782 75 Malungsfors

Barn- och utbildningsnämnd:
Ledamöter: Ersättare:
Ann-Louise Eklund (msp), ordförande Tord Bergqvist (c)Tingsgatan 6 Acksjöåsen 1122782 30 Malung 780 54 Äppelbo
Mikael Ågren (m) Ulrika Lissmyr (m)Grönlandsvägen 21 Albacksgatan 61782 31 Malung 782 33 Malung
Gun Byttner (m) Åke Svedtilja (m)Backbyvägen 3 A Hallonvägen 2782 30 Malung 780 67 Sälen
Anna-Stina Wikström (c) Lars Magnusson (msp)Nordanåker 1878 Mobyn 1396782 91 Malung 782 33 Malung
Agneta Åhs Sivertsen (c) Solveig Jansson (c)Näsvägen 12 Berga 201780 67 Sälen 780 68 Transtrand
Kristina Magnér (fp) Lars Henriksson (fp)Sommarvägen 15 Holevägen 4782 30 Malung 782 35 Malung
Bengt Nilsson (s) Hans Ove Wåström (s)Malungshemsvägen 13 Rörbäcksnäs 158782 30 Malung 780 64 Lima
Lilian Olsson (s) Margareta Ahlbin (s)Östra Långstrand 16 Stenheden 714780 68 Transtrand 780 67 Sälen
Sofia Eriksson (s) Jennie Eriksson (s)Dammgatan 13 Myrmalmsvägen 8782 33 Malung 782 34 Malung
Ola Olin (v), vice ordförande Maria Tapper (s)Östra Fors 59 Böle 1664782 75 Malungsfors 782 91 Malung
Anna-Maria Busk (v) E-L Purosaari Åkergren (v)Backbyvägen 27 Holarna 2020782 30 Malung 782 34 Malung

Ett helt enigt Kommunfullmäktige (inklusive Kurt Podgorski (s), Ola Olin (v) och Pär Kindlund (c)) valde mig som ordförande i Barn- & Utbildningsnämnden, trots att Malung-Sälenpartiet, som är blockpolitiskt oberoende, då samarbetade med Alliansen. Ingen hade någon invändning till att jag föreslogs som ordförande. Efter detta tillfälle har jag inte hört ett enda ord om att någon skulle ha någon invändning mot mig som ordförande. Att jag på något vis gjort ett dåligt jobb eller liknande.

Man kan då undra vad som ligger bakom Kurts åsikter i Falu Kurirens artikel som du kan läsa här:


torsdag 9 juli 2009

Ännu en kreativ malungsföretagare.

I dagens tidning presenteras ännu ett exempel på en kreativ företagare som ser möjligheterna och potentialen i att vara en turistkommun.

Tom kommer att driva discot i källaren på Hotell Skinnargården under, i första hand, Dansbandsveckan men förhoppningsvis även vidare. Det behövs verkligen ett ställe dit ungdomarna kan gå (ja, äldre också naturligtvis).

Drömmen vore väl kanske att Tom kunde ha hela sin verksamhet där så att man kunde riva den fula rivningsfastighet som Tom´s bar finns i på gågatan idag. Det hade varit ett lyft för Toms´s bar. Nuvarande fastighet känns inte rolig att titta på, än mindre att gå in i tyvärr. Men det finns ju en anledning till att det är en fastighet med rivningskontrakt.

Det är roligt att det finns företagare som verkligen satsar och gör något positivt för vår bygd. Det behövs flera sådana "ivriga bävrar" (som Maud Olofsson (c) sa en gång). Lycka till!

Artikeln i Falu Kuriren kan du läsa här:

måndag 6 juli 2009

Vad kommer allt skrot ifrån???

NU är den årliga storrensningen inledd!

Skåp, garderober och förråd skall gås igenom. Det är smått otroligt att man varje år får ihop flera säckar med skräp, kläder och annat smått och gott..... VARJE ÅR! Man tycker ju att det skall ta slut någon gång. Undra hur det hade sett ut om man inte rensade varje år. Då skulle vi nog fått bygga ut.

Nu är i alla fall köksskåpen och vintergarderoben rensad - skönt! Nästa objekt blir nog klädgarderoberna. Det är alltid lika spännande at se om man gör några fynd i sin garderob. Och sedan är det ju alltid kul att kunna skänka lite kläder och skor till de som behöver grejerna bättre än vi, för det finns många behövande.

söndag 5 juli 2009

Tänk att så många knott kan vara på samma ställe - och samtidigt som mig.....

Idag var det dags för en av sommarens höjdpunkter - fäbodgudstjänsten i Långselen.

När vi närmade oss Långselen hände det som inte får hända, det började regna! Det FÅR INTE regna när det är fäbodgudstjänst och man skall sitta ute i det fria.

När klockan började närma sig 14.00 var det nästan uppehåll men då uppenbarade sig något ännu värre än regnet - KNOTTEN! De var överallt, och då menar jag verkligen överallt. Jag tror aldrig att jag varit med om så mycket knott.

Så det var bara att packa in alla besökare i "Dennis" stuga, men finns det hjärterum så finns det sjärterum. Gudstjänsten var väldigt trevlig och temat för predikan var att man inte skall döma. Många tänkvärda ord av prästen Lennart Pettersson.

Nu är det två år till nästa fäbodgudstjänst i Långselen. Hoppas att det är regn- och knottfritt då!

torsdag 2 juli 2009

Det är roligt med driftiga människor.

Har varit och besökt Yttermalungs camping / Malungs Äventyr och jag är helimponerad av det vi såg. Det är så härligt med positiva människor som tror på framtiden och ser potentialen i vår kommun.

Det är en jättefin anläggning med campingstugor, elplatser för husvagnar/husbilar, minigolfbana, pool och servering.

Det är också spännande att det finns möjlighet till expansion om skolan i Yttermalung någon gång skulle läggas ner. Skolan ligger ett stenkast från campingen och skulle kunna göras om till ett vandrarhem i framtiden. Gymnastiksalen skulle kunna möjliggöra inomhusaktiviteter för gästerna. Vilken grej!

Det finns många möjligheter här i världen - det gäller bara att hitta dem!

onsdag 1 juli 2009

Kan man verkligen göra så och sova gott på natten?

Hur är det möjligt att både kommunala fackliga företrädare och kommunala arbetsgivarföreträdare medvetet kan ägna sig åt bedrägeri när man av olika anledningar "gör sig av" med medarbetare?

För att "lindra sitt samvete" händer det att deltidsanställdas tjänstgöringsgrad skrivs upp till heltid så att personen i fråga får stämpla på 100 % när han/hon får sluta!

Hur är detta möjligt?

Ja, jag vet att det är vissa som tycker att jag "lägger mig i" - men jag kan faktiskt inte låta bli när saker och ting sköts så oproffsigt i en kommun. Jag tycker faktiskt att man skall kunna kräva mer av såväl ansvariga tjänstemän som politiker även om man bor i, och företräder, en liten kommun.

Det får inte vara så här amatörmässigt!