tisdag 28 juli 2009

Rätt eller fel? Dyrt eller billigt? Nödvändigt eller onödigt?

I dagens Falu Kuriren kan man läsa att Malung-Sälens kommun betalar minst 40 000 kronor för att överklaga Länsrättens och Kammarrättens domar gällande återkallande av uppdrag som den nya majoriteten tog i Kommunfullmäktige i juni 2008.

I artikeln, av Kenny Ericsson Tällberg, stod det:

Kommunen satsar 40 000 på principsak

Det rättsfall som Malung-Sälens kommun driver angående majoritetsskiftet i kommunfullmäktige, kostar skattebetalarna pengar.

När kommuninnevånarna gick till val för tre år sedan valde de en blågrön allians i kommunstyrelsen. Detta var dock något som bara höll i två år. I juni, förra året, blev det majoritetsskifte sedan centerns representanter valde att gå över till det rödgröna blocket.
Eftersom detta skedde i flertalet kommuner över vårt långa land, får man anta att detta är fullt normalt.
Vad som inte är normalt är det faktum att ärendet drivits upp till Regeringsrätten. Anledningen, förutom att man vill få till en lagändring som gör det omöjligt för de som förlorat majoritetsposten att sitta kvar, har beskrivits som en principsak.
Oavsett vad Regeringsrätten beslutar, om den hinner göra det i tid innan nästa val, så har saken, i runda slängar, kostat skattebetalarna 40 000 kronor.
-Detta är egentligen schablonsiffror och det kan vara mycket mer eftersom man inte vet hur mycket tid som lagts ner, säger Charlotte Driving på domstolsverket.
Det kanske inte behöver nämnas att kommunen i samma veva varit tvungen att skära ner på flera verksamheter. Häromdagen fick den kritik för att den skulle ha brutit mot lagen vad gäller nedskärningarna på räddningstjänsten.
Där såg kommunen sig tvungen att spara in 350 000 kronor.

Det som i artikeln beskrivs som "fullt normalt", nämligen att representanter för politiska partier "byter sida" så att det blir majoritetsskifte kanske kan anses som "normalt" eftersom det sker i flera kommuner. Men det som är intressant, eftersom Kommunallagen säger något annat (nämligen att valt är valt och gäller mandatperioden ut) är om inte tanken med lagen är att det är väljarnas ord som styr hur det skall vara mellan valen. Alltså att inte enskilda politiska representanter kan ändra på det som väljarna sagt. Att det helt enkelt handlar om en "rättssäkerhet" och en respekt för vad "folket" tycker.

I Malung-Sälens kommuns fall visade resultatet av valet till Kommunfullmäktige 2006 att väljarna ville ha en ny ledning och styrning av kommunen, annars hade dåvarande majoritet fått fler röster än de fick.

Jag förstår den frustration som såväl Centerpartistiska väljare som Vänsterpartistiska väljare känner när det blev som det blev den 13 juni 2008. Att de känner sig grundlurade och förda bakom ljuset.

Det skall bli intressant att se hos vilket eller vilka partier
deras röster hamnar 2010, vilka de vågar rösta på! Om de lägger sin röst på något ärligt parti eller på något parti som är beredda att trotsa både lagar och förordningar för att få "makt".

Inga kommentarer: