tisdag 14 juli 2009

Skall man behöva vara rädd för att gå ut i skogen?

Svaret är naturligtvis - NEJ!

Men i Sörsjön är det många som är rädda för att gå ut i skogen. Det begränsar deras liv.

När man gått runt med en namninsamlingslista är det över 95 % av invånarna som vill att man gör något åt att man har varg inne i byn. Detta måste tas på allvar. Det räcker inte med att någon tjänsteman på Länsstyrelsen eller Naturvårdsverket säger: "-Vargar är inte farliga!". Det är bara den enskilda individen som känner rädslan som kan bedömma hur allvarligt problemet är. Det kan ingen tjänsteman vid ett skrivbord avgöra.

Droppen för Sörsjöborna var när en kille en tidig morgon helt plötsligt hade en varg framför cykeln inne i byn! Detta kan inte vara ett normalt beteende för en varg som skall vara ett mycket skyggt djur.

När man bosätter sig i Sörsjön med omnejd tror jag att man många gånge är intresserad av natur, jakt och fiske. Idag är det många som inte vågar släppa lös en hund i skogen av rädsla för att vargen skall döda hunden. Om denna naturliga del av jakten försvinner finns en risk att människor flyttar ifrån Sörsjön, vilket vore en katastrof!

Vargen har naturligtvis rätt att finnas till men när den blir så här oskygg och anfaller tamboskap och går inne i byn måste man göra något. Man skall inte behöva vara rädd för att gå ut. Det kan inte accepteras.

Man har ansökt om skyddsjakt på varg uppe i Sörsjön och jag hoppas verkligen att man får ett positivt svar så att invånarna vågar sig ut i skog och mark!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Allvarligt! Tänk om Länsstyrelsen har rätt och de i Sörsjön fel? Det finns ju inte direkt översmämmande med fall där varg har attackerat människor.

Ann-Louise Eklund sa...

Anonym: Precis huvudet på spiken! För Länsstyrelsen kan deras "sanning" vara helt rätt och för sörsjöborna kan deras "sanning" vara helt rätt. Det är det som är poängen.

Och är det bara människor som är viktiga? Det är väl minst lika olustigt att bära hem sin hund i slamsor?