måndag 17 augusti 2009

"Muta" eller bara en slump?

Den 13 juni 2008 skedde, som de flesta av er vet, något historiskt i Malung-Sälens kommun: kommunister och bönder enades sida vid sida. Men det var inte det enda som hände.

Vi hade tidigare ett system där majoriteten hade kommunalrådsposten och oppositionen hade oppositionsrådsposten, ett självklart system.

När nuvarande majoritet tog över ändrades uppdraget "oppositionsråd" till "kommunalråd i opposition", arvodet för uppdraget höjdes med 10 %, ordförandeskapet i Malung-Sälen Turism fick behållas av förre kommunalrådet (numera "kommunalråd i opposition") och man införde arvode för ordförandeskapet i turistbolaget! En slump eller något annat?

Oppositionsråd är som det låter en företrädare för oppositionen. Kommunalråd i opposition kan vara något helt annat. Då är det ingenting som säger att personen i fråga behöver jobba för något annat än sitt eget parti, i Malung-Sälens fall Moderaterna. Innebär det att övriga partier i opposition också borde ha egna "kommunalråd i opposition" eller innebär det att kommunalrådet i opposition skall företräda hela oppositionen?

Det är enligt uppgift inte ens så i Malung-Sälens fall att kommunalrådet i opposition företräder hela Alliansen, vilket är lite märkligt.

Ja, underliga saker händer när det handlar om "makt"!

Inga kommentarer: