lördag 1 augusti 2009

Varför är (s), (v) och (c) så rädda för goda idéer?

Man tycker att de politiker som styr vår kommun borde vilja ha all hjälp de kan få av kommuninvånarna eftersom alla förhoppningsvis vill att kommunen skall vara så bra som möjligt, men så är tyvärr inte fallet.

Den 25 september 2006 (för snart tre (3) år sedan!) lämnade jag in en motion till Kommunfullmäktige där jag föreslog att Malung-Sälens kommun skulle införa "Allmänhetens frågestund" och "Allmänhetens motioner". Jag tror nämligen att det finns många fler än de folkvalda politikerna som har goda, utvecklande idéer för vår kommun.

Visst, alla kan kontakta en lokalpolitiker och framföra sina idéer och hoppas på att någon lyfter fram idéerna, men långt ifrån alla känner någon politiker, eller vill ta kontakt med någon. Det är mycket bättre att alla som har en god idé kan få möjligheten att framföra den själv. Det kan inte vara "farligt".

Jag har hört ryktas att en mycket högt uppsatt politiker i vår kommun sagt ungefär: "Det går inte, vad skall vi då göra med alla idiotiska förslag som kommer in?" Snacka om att tro att man är i någon slags särställning eller bra mycket smartare än andra för att man är politiker!

Nej, om vår kommun skall utvecklas, blomstra och bli attraktivare så tror jag att det krävs att alla har möjlighet att bidra med förslag och idéer, inte bara betonghäckar inom politiken!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför snackar du skit om graffiti? det är en underbar konstform och förstår du den inte ska du åtminståne inte sprida ut lögner om den!

Ann-Louise Eklund sa...

Anonym: Ursäkta, men vad snackar du om och i vilket sammanhang? När har jag snackat skit om graffiti och i vilket sammanhang?????? Nu får du förklara dig!

Ann-Louise Eklund sa...

Anonym:
Den här motionen lämnade vi i Malung-Sälenpartiet in till Kommunfullmäktige i februari i år:

Motion till Kommunfullmäktige i Malung-Sälens kommun den 21 februari 2011.
Välj mellan klotter eller konst!

Tyvärr förekommer det omfattande klotter i Malung-Sälens kommun.
Kommunen kommer med åtgärder (till exempel att kameraövervaka utemiljön på skolor) som kan vara dyra att genomföra.

Att jobba med - i stället för mot- ungdomarna kan vara ett annat sätt att jobba med denna utmaning.

Vi måste ta barn & ungdomar på allvar så att de känner att de är en del av vårt samhälle. Erkänna ungdomarnas konstform, ge det en plats i samhället.

Det gör man genom att till exempel:
• Se till att alla skolor, i till exempel ämnet bild, genomför lektioner i STREET-ART.(Filmer, prova på lektioner, lär dem skillnaden mellan STREET-ART och klotter) Som ett komplement till de lektionerna kan man komplettera med lektioner om värdegrundsfrågor.
• På olika platser i kommunen (toleransområden), synligt för alla invånare, arrangera ungdomarnas egna väggar där de får måla sin egen konstform. Fritidsledare måste komma i kontakt med några duktiga och sjysta målare som kan vara med och leda det hela.

Generella mål som man kan sätta upp är till exempel:
• att minska mängden graffitivandalism i Malung–Sälens kommun och den relaterade frågan om att minska skador på kommunala och privata byggnader, föremål, gatumöbler etc.

• att stimulera och reglera det konstnärliga värdet av klotter (graffiti konst s.k. STREET- ART)

• att förhindra att unga människor i framtiden blir inblandade i oönskat klotter och skadegörelse på byggnader och föremål.

Strategin kan bestå av flera delar (utöver kameraövervakning, värdegrundsfrågor, information på skolor + intressantare bildlektioner):

1: att rengöra (få ett nolläge) kommunala och privata byggnader, föremål, gatumöbler etc. Sedan ett avtal med fastighetsägare som innebär att alla ska anmälda klotter som upptäcks och fastighetsägarna godkänner att kommunen rengör klotter inom 24 timmar. (kan efter ett tag förändras till inom 3 dagar, 5 dagar, 1 vecka. Beror på framgång)
2: ta hand om gärningsmannen Alla fastighetsägare ska anmälda klotter, innan des ta bort ska tas kort av klottret
3: att stimulera graffiti konst, s.k. STREET-ART genom den metod som vi presenterat ovan.

Vi yrkar på att ovanstående utreds och genomförs så snart som möjligt.

Malung, 2011-02-19
Ledamöter i kommunfullmäktige för Malung-Sälenpartiet: