lördag 15 augusti 2009

PBL - det skulle nog vara bra inom politiken!

I fredags genomförde vi två intervjuer för tjänsten som gymnasiechef/rektor på Malung-Sälens gymnasieskola och en av våra kandidater pratade mycket om PBL (Problembaserat lärande). Kände under samtalet att det vore något för kommunpolitiken i Malung-Sälens kommun!

I PBL ska deltagarna (till exempel kommunfullmäktigeledamöterna) först enas om "ett luddigt problem" utan entydig lösning, som t ex hur åtgärda den ekonomiska krisen . Därefter samlas grupper till brainstorming, dvs deltagarna kastar hämningslöst fram förslag och idéer som nedtecknas. När den fasen är slut börjar deltagarna sortera och strukturera förslagen och hitta samband. Sedan ska man fundera igenom vad man vet och vilken information som behövs ytterligare. Konkreta frågor ska utformas och gruppens förslag formuleras. Detta redovisas sedan.

Denna metod går ut på att alla skall samarbeta och att inga svar är "rätt eller fel", målet är att tillsammans lösa ett problem, något som borde vara varje Kommunfullmäktigeledamots absoluta mål med sitt uppdrag, oavsett partitillhörighet!

Tänk om politikerna i vår kommun kunde lägga bort sin ideologi och "partitillhörighetslåsning" så att vi tillsammans kunde åstadkomma det som är bäst för Malung-Sälens kommun. Då skulle vi bli en framgångskommun!

För att åstadkomma en sådan process krävs en stark, ödmjuk, prestigelös ledare för vår kommun och det har vi tyvärr inte idag, inte än......

Inga kommentarer: