söndag 2 augusti 2009

Roten till "det onda"?

En av de äldsta obesvarade motionerna i Kommunfullmäktige i vår kommun är från den 16 december 2002 (alltså snart 7 år gammal!) och heter "Föreningsbidragen i Malungs kommun". Den lämnades in av mig, Erik Andersson (c), Tore Eriksson (c), Pär Kindlund (c) och Björn Rosén (c) och lyder:

Motion till kommunfullmäktige i Malungs kommun angående föreningsbidragen i Malungs kommun.

I Malungs kommun har vi ett blomstrande föreningsliv. Vi har många föreningar, både stora och små. Föreningarna i Malung har många förmånliga bidrag att söka och jämfört med många andra kommuner i Dalarna är det mycket förmånligt i Malung. Så skall också förbli men i takt med att samhället förändras så förändras föreningarnas struktur och verksamhet också. Normerna för föreningsbidrag har inte riktigt hängt med den utvecklingen. Tiderna förändras och det bör kanske också bidragen göra.

Det har många gånger ifrågasatts om det råder rättvisa mellan tex Ishallens aktiva och Ridhusets aktiva. Istället för att utreda anläggnings-/lokalbidragen inför man högre aktivitetsstöd för tjejer eftersom det är en majoritet av tjejer på ridhuset. Det anser vi i Centerpartiet är att sopa det egentliga problemet under mattan. Att man könskvoterar bidragen innebär ju istället att det är killarna som blir diskriminerade! Att könet och inte aktiviteten skall avgöra vilket bidrag man skall få känns både löjligt och helt förlegat.

Förslag: Det tillsätts en arbetsgrupp med representanter från de olika politiska partierna, föreningslivet samt kommunen som får i uppgift att göra en total översyn av samtliga idag befintliga föreningsbidrag.

Hemställer att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med ovannämnda förslag.

Malung 2002-12-16

Eftersom nu Centerpartiet ingår i den nya majoriteten sedan 14 månader tillbaka tycker man att de borde ta tag i den här frågan omedelbart när de har möjlighet. För det är väl inte så att de har bytt åsikt i frågan, eller?

Eller kan det möjligtvis vara så att det finns personer och/eller föreningar som sätter stopp för att utreda frågan? Personer som har "makt" att styra i korridorerna?

Min personliga åsikt är att jag tror att innehållet i den här motionen är en starkt bidragande orsak till "det politiska haveriet" den 13 juni 2008! Innehållet gör att det finns föreningsrepresentanter som känner sig så hotade att de kan ta sig till nästan vad som helst för att förhindra en förändring av nuvarande, föråldrade system.

Inga kommentarer: