onsdag 23 september 2009

Senaste nytt från Barn- & utbildningsnämnden

Idag har Barn- & utbildningsnämndens arbetsutskott haft möte på förmiddagen och hela nämnden på eftermiddagen.

Arbetsutskottet beslutade:

  • Att uppdra åt Skolchefen att se över fritidsgårdsverksamheten i framtiden. (Kan tillexempel frågor som: Skall verksamheten vara tillgänglig året runt? Skall den alltid finnas i samma lokaler eller "utlokaliserad" i samhället under vissa tider? mm.)

På nämndsmötet beslutades bland annat:

  • Att remittera till verksamhetsansvarige på Kulturskolan att se om undervisningen i cello kan erbjudas inom befintlig budget under återstoden av höstterminen med anledning av de skrivelser som inkommit i frågan samt att beakta frågan i budgetarbetet för 2010.
  • Att uppmana Tekniska förvaltningen att iordningställa den gamla gymnastiksalen i Sälen till klassrum, grupprum och kapprum. (Med anledning av att 5-åringarna skall flyttas ner från förskolorna till Sälens skola så att de 1-åringar som står i kö för en barnomsorgsplats kommer in i januari 2010). Ett informationsmöte angående frågan kommer att hållas i Sälen på tisdag.

Den fråga som diskuterades längst var dock en helt annan, nämligen vilka som skulle få åka på en konferens i Stockholm angående den nya gymnasiereformen. AU:s förslag var att jag och Ola Olin (v) skulle åka (vi är ordförande och vice ordförande och dessutom kontaktpolitiker på gymnasieskolan) men Gun Byttner (m) yrkade på att Mikael Ågren (m) skulle få åka. I en votering gällande om två eller tre personer skulle få åka beslutades att två skulle få åka.

I reglementet för Barn- & utbildningsnämnden står det bland annat: Det åligger barn- & utbildningsnämndens ordförande att: representera barn- & utbildningsnämnden vid uppvaktningar hos myndigheter, konferenser och sammanträden om inte nämnden bestämt annat i ett särskilt fall".

Som ordförande har jag ett fast arvode per månad och då ingår det att göra ovanstående. Om någon annan skall åka istället skall den ledamoten ha mötesarvode och ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Då ett av argumenten för att endast två politiker skulle åka med hänvisning till ekonomin vore det direkt korkat att skicka två ledamöter som skall ha arvode och ersättning för förlorad arbetsinkomst. Men - det är väl bara ännu ett steg i "osynliggörandet". Resultatet blev dock att jag och Ola skall åka till Stockholm, alltså enligt AU:s förslag.

Ibland tänker jag på en sak som Per-Erik Aarnseth (c) sa till mig när jag var ny som politiker, nämligen: "Man skall välja sina strider". Det kanske han skulle sagt till vissa andra också.....

Inga kommentarer: