söndag 20 september 2009

Ungdomarna har blivit bärplockare!

Ja, inte i ordens rätta bemärkelse men som en jämförelse.

Hur menar jag då? Jo, för några år sedan fick bärplockarna skulden för allt som hände i vår kommun under högsäsongen för bärplockning. Flera passade på att begå brott då, eftersom ändå bärplockarna fick skulden. Vi fick sk. "Malungspolacker" i vår kommun. Känns det igen?

Lite samma sak riskerar att hända i Malung idag. Allt som händer skylls på "ligistgänget" som driver runt i samhället och vandaliserar i väntsalen på stationen. Jag försvarar absolut inte alla de händelser som inträffat, absolut inte, men risken med denna "hets mot folkgrupp" har en tendens att kunna spåra ur.

Det pratas om att man skall ta fast dem, skicka iväg dem och det finns till och med de som pratar om att "ta lagen i egna händer och piska upp dem". Det låter ju som en jättebra lösning...... Det är som att ta spritflaskan ifrån en alkoholist och tro att han blir nykterist! Man har inte löst det bakomliggande problemet.

Man löser inte situationen genom att bara straffa och "sätta fast", man måste ta tag i det bakomliggande problemet. Ungdomarna måste ha fler meningsfulla sysselsättningar! Vi vuxna kan ha tusen möten om ungdomarna utan att det händer något. Ungdomarna måste respekteras och tas med. Hur många gånger har dessa vuxna, som planerar och har möten om ungdomarna, gått till väntsalen och pratat med ungdomarna som sitter där? Hur många gånger har de frågat vad de skulle vilja göra när de är lediga? De är inte farliga, de hoppar inte på de som tilltalar dem.

Jag tror, att för att lyckas måste alla vuxna börja möta ungdomarna med respekt, inte utgå ifrån att de är obildade idioter som bara vill slåss och vandalisera. De är faktiskt människor. Man måste hålla isär sak och person. De brottsliga handlingarna som har begåtts är oacceptabla men man skall inte blanda ihop handlingen med människan. Det är så lätt att avskyn för handlingarna förvandlas till en avsky för människan och det är mycket, mycket allvarligare. Handlingarna kan man "växa ifrån" men avskyn för någon som person är svårare att "bli av med".

Vi har såväl toppolitiker som "toppar" inom föreningslivet som varit både värstingar och totalt nedgångna missbrukare som unga men de har senare valt en annan väg och det har gått bra för dem. Jag är övertygad om att med respekt för människan bakom de här vilsna ungdomarna kommer även de att lyckas. Men om den upptrappade häxjakten och den bristande vuxna respekten för ungdomarna fortsätter kan det sluta i en katastrof där många kan bli inblandade.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt att tänka som du gör. Jag är själv ungdom och om någon skulle fråga mig att deltaga så skulle jag absolut göra det. För det finns inte så många som är intresserade av oss och vad vi vill göra utan mer om vad vuxna tror att vi vill.

Henrietta sa...

Mycket bra inlägg. Håller med dig helt och hållet.